Jsme televize vašeho kraje

Triumf plzeňských hokejistů prožívali v napínavém duelu i plzeňští politici

Plzeň, publikováno 22.04.2013, autor: Richard Beneš

Bouřlivé ranní přivítání plzeňských mistrů na náměstí Republiky | Autor: Televize ZAK

Nádherné vítězství plzeňských hokejistů v extralize si nenechali ujít ani plzeňští politici. Někteří sledovali utkání doma a další byli přímo na utkání ve Zlíně a jiný se zúčastnil i bouřlivého přivítání, hokejistů po jejich příjezdu do Plzně. Všichni se ovšem shodují v tom, že vítězství to bylo fenomenální, zasloužené a celému týmu patří obrovská gratulace nejen za finále, ale i za celou zlatou sezónu.

V rodinném kruhu sledoval hektické utkání hejtman Milan Chovanec (ČSSD) a jak sám uvedl, okousal si prý všechny nehty na rukou a k těm na nohou se naštěstí nedostal. „Fandila celá moje rodina, do tří jsem z toho pak nemohl usnout a v pět už jsem byl přivítat hokejisty na zimním stadionu. Dramaticky prožívala utkání manželka, která neustále někam v kuchyni odbíhala, dělala různé domácí práce, zametala kolem domu, protože říkala, že se na to nemůže dívat. Pokaždé když byl na ledě slyšet nějaký větší hluk, tak odněkud přiběhla,“ popsal průběh zápasu hejtman. Jak jeho manželka, tak i syn s dcerou jsou prý velkými fanoušky plzeňského hokeje i fotbalu.

„Hrozně moc ten titul přeji Martinu Strakovi i celému týmu, který kolem něho je. Moc hezké je i to, jak si plzeňští fotbalisti i hokejisti navzájem fandí. To je trend, který není nikde jinde vidět než v Plzni a toho si nesmírně vážím. Hokejisty jsme na Krajský úřad pozvali ještě předtím, než vyhráli. Nemyslím si, že bychom je teď zvali na úřad, spíše se pokoušíme s městem připravit nějakou společnou oslavu pro fanoušky, protože oni byli tím dalším hráčem, který může za ten dobrý výsledek,“ dodal hejtman Chovanec.

Celý zápas neviděl primátor Plzně Martin Baxa (ODS), ale díky dvojitému nastavení si závěrečné minuty a zisk titulu mohl také náležitě vychutnat před televizní obrazovkou. „Přestože jsem v neděli večer zahajoval 26. ročník tradičního filmového festivalu Finále, díky telefonu jsem mohl sledovat i finálové klání mezi Plzní a Zlínem. Přiznávám se tedy, že jsem byl trochu rozpolcen. Vítězný gól kapitána Martina Straky ve druhém prodloužení už jsem ale viděl. Hokejistům patří poděkování nejen mé osobní, ale za celé město. Těší mne, že mohu jako primátor Plzně být u vytouženého vítězství po tolika letech. Děkuji hokejistům za skvělou reprezentaci a přeji hodně sil a štěstí do dalšího ročníku extraligy,“ vzkázal čerstvým mistrům primátor Baxa.

Přímo ve Zlíně sledoval rozhodující zápas play off mezi Plzní a domácím Zlínem také náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček (ČSSD). „Nepamatuji si, že bych tolik nervozity nakumuloval do jednoho okamžiku. Všichni jsme si to moc užili. Určitě je třeba ale vyzdvihnout i jednání plzeňského obránce Tomáše Slováka, který se přiznal k teči, jež zapříčinila vhazování v obraném pásmu našich hokejistů 18 sekund před koncem. Díky tomu pak Zlín deset sekund před koncem vyrovnal na 3:3. Když jsem mluvil s Tomášem po zápase v kabině, tak říkal, že to prostě musel udělat, protože celá republika to viděla. On by s tím jako věřící člověk nedokázal žít, kdyby pak někdo říkal, že díky podvodu získala Plzeň titul neoprávněně. Ten titul si pak Martin Straka vystřelil a bylo to úplně nádherné. Je to jako příběh na film nebo na knížku. Atmosféra po zápase v šatně byla dýmová, nechyběly doutníky, šampus, kouř se valil ven z kabiny ven,“ popsal své zážitky z finále Jiří Struček. Sám osobně absolvoval kromě čtyř utkání všechny zápasy, která Plzeň sehrála během celé sezóny doma. V play off byl i venku na všech utkáních se Slávií i se Zlínem.

Mezi politiky lze přiřadit i kapitána plzeňské Viktorie Pavla Horvátha, jenž je členem zastupitelstva v městské části Praha – Dubeč a kamarádům hokejistům fandil během playy off přímo v hledišti, kdy jen bylo možné. Těsně před finálovým duelem jim dodával kuráže svým osobitým humorem, kdy se chytil za břicho a zvolal: „Chlapi, tenhle pupek honil po hřišti Messiho a vy se zaleknete nějakého Zlína?“   

Fotogalerie

Bouřlivé ranní přivítání plzeňských mistrů na náměstí Republiky | Autor: Televize ZAK