Jsme televize vašeho kraje

Obyvatelé Dýšiny rozhodují v referendu o osudu plnírny propanbutanových lahví

Dýšina, publikováno 01.06.2012, autor: Richard Beneš

Volební místnost | Autor: Ilustrační foto Richard Beneš

Nebývalý zájem obyvatel Dýšiny na Plzeňsku vyvolalo v pátek místní referendum. Občané v něm rozhodují, zda má obec využít všech zákonných prostředků k omezení nebo zabránění činnosti plnírny propanbutanu společnosti Flaga. Další otázkou, která zazněla v referendu, je změna územního plánu obce.

„Byl jsem se během dopoledne podívat na obou místech, kde mohou naši občané odevzdávat své hlasy v rámci referenda a mohu už nyní potvrdit, že účast je značná, lidé o referendum mají zájem,“ řekl před krátce po poledni pro Regionpodlupou.cz starosta Dýšiny Jaroslav Štilip (BEZPP) s tím výsledky referenda budou známé kolem třiadvacáté hodiny.   

Obyvatelé Dýšiny nechtějí mít v centru obce plnírnu propan-butanu, která tam funguje od roku 1976. V roce 2002 tam explodoval zbytkový plyn v jedné ze tří nádrží na propan-butan. Výbuch nastal ve stavební buňce bezprostředně sousedící s nádrží. Buňku zachvátil požár, při kterém utrpěla středně těžké popáleniny skladnice plnírny a jeden zákazník. Požár tehdy způsobil jen malou škodu, včasným zásahem však zachránili hasiči majetek za 15 milionů korun. Jako příčinu výbuchu stanovil vyšetřovatel nepředpokládané změny provozních parametrů.

Společnost Flaga vlastnící plnírnu lahví na plyn nyní požaduje kvůli novým předpisům rozšíření bezpečnostních zón, což by znamenalo omezení dalšího rozvoje Dýšiny. Zastupitelstvo obce proto vypsalo referendum, kde se ptá na názor obyvatel. První otázka referenda se týká zmíněné změny územního plánu obce. „Součástí změny je požadavek firmy, abychom přijali stavební uzávěru ve dvou vzdálenostech, nejprve 252 metrů a pak 340 metrů od středu železniční cisterny,“ vysvětlil starosta Štilip. Rozšíření bezpečnostní zóny by ovšem znamenalo omezení výstavby rodinných domů.

Ve druhé otázce se mohou občané obce vyjádřit k samotné existenci plnírny propan-butanu v Dýšině. Podle starosty Štilipa budou výsledky referenda pro obec závazné a zastupitelstvo bude rozhodnutí lidí respektovat. V případě, že se lidé postaví proti samotné plnírně lahví, podpoří jejich vůli obec žalobami u soudu. Když se lidé vyjádří proti změně územního plánu, zastupitelé ji také zamítnou. 

Fotogalerie

Volební místnost | Autor: Ilustrační foto Richard Beneš