Jsme televize vašeho kraje

Ochranka prezidenta má strach z otráveného alkoholu, za milion pořídí přístroj, který jed odhalí

Praha, publikováno 23.04.2013, autor: Richard Beneš

Pozor jed!!! | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Kladný vztah prezidenta republiky Miloše Zemana k alkoholu bude stát daňové poplatníky zhruba milion korun. Za tuto cenu totiž chystá policejní prezidium pro Zemana speciální přenosný spektrometr, který má při společenských akcích a návštěvách odhalit, zda servírovaný alkohol neobsahuje jedovatý metanol. Přístroj, na jehož pořízení připravuje prezidium výběrové řízení, by měl odhalit jedovaté a další nebezpečné látky i přes sklo neotevřené lahve.

Požadavek na nákup drahého přístroje vznesla ochranná služba prezidenta republiky. Obává se nebezpečí, že by se prezident Miloš Zeman mohl během návštěv napít pančovaného alkoholu. Na následky otráveného alkoholu zemřelo od loňského podzimu více jak 40 lidí a desítky dalších utrpěly doživotní poškození zdraví. Prezident Zeman je známý tím, že podávanou sklenkou neodmítne a rád přijímá i dárky v podobě alkoholu. Sám prezident se nechal slyšet, že ho přátelé zásobují slivovicí a v tomto případě podomácku vyráběného alkoholu by se tedy měl mít obzvláště na pozoru.

Můžeme v budoucnu očekávat, že si prezidentova ochranka vedle drahého přístroje na alkohol pořídí podobné zařízení také na testování jídla, nebo se uchýlí k levnější variantě a po vzoru mnoha vladařů, panovníků a diktátorů známých z historie zřídí na hradě funkci dvorního ochutnavače jídel? Jeho úkolem pak bude ochutnávat prezidentovy pokrmy. Přežije-li ochutnavač ve zdraví servírovaný vepřový guláš, pečené koleno, nebo ovar, dostane se i na stůl prezidenta Miloše Zemana. Při kvalitě běžně prodávaných tuzemských potravin, by nebylo zřízení funkce ochutnavače zcela od věci.    

Fotogalerie

Pozor jed!!! | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz