Jsme televize vašeho kraje

Kraj uložil už druhou pokutu za pozdní dodání vlaků RegioShark, vydělá tak 2,6 milionu

Plzeňský kraj, publikováno 23.04.2013, autor: Richard Beneš

Šest vozových jednotek RegioShark už brázdí železnice v Plzeňském kraji | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

V pořadí již druhou smluvní pokutu za pozdní dodání čtyř vozových jednotek PESA LINK (RegioShark), udělil Plzeňský kraj společnosti České dráhy. Tentokrát činí výše pokuty 2,64 milionu korun. Letos v únoru už kraj uložil Českým drahám pokutu 633 tisíc korun, za pozdní dodání a nedodržení harmonogramu v pořadí druhého vozu z celkového počtu devíti souprav, které si Plzeňský kraj pro své železnice objednal u výrobce prostřednictvím ČD. Výrobce však nestačil vozy včas vyrobit a dodat. Pokutu schválili radní kraje na svém posledním jednání.

„Zmíněná smluvní pokuta není udělena za nějaké provinění v činnosti Českých drah. Výrobce Pesa Link nedodal včas zmíněné vozy a my máme smluvně dáno, že za každý den prodlení zaplatí České dráhy 19 200 korun. Celkem se jedná na čtyřech vozových jednotkách o138 dní prodlení, to znamená 2 649 000 korun. Tyto peníze ČD opět naúčtují k úhradě výrobci. Je to smluvní pokuta, ale třeba zdůraznit, že strůjcem tohoto zpoždění nejsou České dráhy, ale výrobce. České dráhy si tuto pokutu vyžádají od výrobce,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD).

České dráhy se podle slov náměstka Bauera k první pokutě přihlásily a také ji již uhradily. Stejný postup očekává i u druhé vyměřené smluvní pokuty. Zbývající tři objednané soupravy mají přijít do června. Zatím není jasné, zda bude zpoždění i u této dodávky. Šest nových vozových jednotek již jezdí po železnicích v regionu.

Vlak RegioShark si při loňské premiéře v Plzeňském kraji vyzkoušel i hejtman Milan Chovanec | Autor: Plzeňský kraj

Pokuta nebude mít žádný dopad pro České dráhy, stejná výše pokuty je totiž uvedena ve smlouvě na dodání vozu s polským výrobcem vozidla, kterou je strojírenská společnost PESA. České dráhy tedy tuto pokutu budou inkasovat od výrobce a nejsou nijak postiženy. To potvrdila pro server Regionpodlupou.cz i regionální mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. „První pokutu jsme již Plzeňskému kraji zaplatili a nyní jednáme o jejím uhrazení s výrobcem vozů. Stejně budeme postupovat i v případě druhé pokuty,“ řekla mluvčí Pistoriusová.

Peníze získané z pokut investuje Plzeňský kraj především na dopravní stavby v regionu.  

Fotogalerie

Šest vozových jednotek RegioShark už brázdí železnice v Plzeňském kraji | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz
Vlak RegioShark si při loňské premiéře v Plzeňském kraji vyzkoušel i hejtman Milan Chovanec | Autor: Plzeňský kraj