Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský podnikatel štědře sponzorující středočeskou ODS skončil za mřížemi

Plzeň, publikováno 24.04.2013, autor: Richard Beneš

Soud - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Stědrý sponzor středočeského sdružení ODS a plzeňský podnikatel Martin Otýs, který se v Plzni proslavil zfušovanými a předraženými dopravními stavbami na Doubravce, skončil podle informací deníku Právo za mřížemi. Soud na Otýse a další tři obviněné uvalil vazbu z důvodu podezření pro podvody s půjčkami a z vydírání.

Zadržený podnikatel se svými kolegy měl připravit několik poškozených osob o majetek v řádech milionů korun prostřednictvím podvodu nebo za použití různých pohrůžek. K tomu využívali oblíbený model, kdy lidem v tíživé situaci nabízeli krátkodobé půjčky. Postupně pak své klienty připravili o majetek, kterým za půjčky ručili, protože nebyli schopni včas zaplatit. Firma slibovala půjčky na svých stránkách www.pujcky-ihned.com.

Podnikatel Otýs proslul svým darem ve výši 1,5 milionu korun pro středočeskou ODS, který poskytla jeho tehdejší firma S.K.I. plus. Tu později prodal, když se policie začala zajímat o sporné zakázky, které firma získala v plzeňské městské části Doubravka. Podle informací serveru Regionpodlupou.cz se jednalo o stavbu parkoviště v Popelnicové ulici, kde jedno parkovací místo vyšlo na 100 tisíc korun, což je trojnásobek obvyklé ceny. Kontrolní sondy provedené pod povrchem parkoviště pak navíc prokázaly, že podloží není tak hluboké jak firma vykázala a jak si nechala zaplatit.

Dalším unikátním dílem firmy S.K.I. plus byl slavný úsek slepé silnice poblíž Jateční ulice, která vedla odnikud nikam. Dnes již bývalé občansko-demokratické vedení radnice čtvrtého plzeňského obvodu za zcela zbytečnou a nevyužitou komunikaci zaplatilo firmě téměř tři miliony korun. Současné vedení radnice začalo prověřovat i další podezřelou zakázku pro firmu S.K.I. plus, kterou byla stavba parkoviště v ulici Ke Kukačce.     

Fotogalerie

Soud - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš