Jsme televize vašeho kraje

Sociální demokracie chystá červenou kartu pro poslankyni Emmerovou

Plzeň, publikováno 01.06.2012, autor: Richard Beneš

Milada Emmerová | Autor: Plzeňský kraj

Jen krůček zatím dělí od vyhazovu z ČSSD mezi lidmi velmi populární poslankyni Miladu Emmerovou. Členství ve straně, kde byla výraznou osobností. Ztratí s největší pravděpodobností v souvislosti s oznámenou kandidaturou za Stranu práv občanů – Zemanovci (SZOP) v krajských volbách v Plzeňském kraji. Stanovy ČSSD nedovolují svým členům kandidovat ve volbách za jiný subjekt.

Zatímco Emmerová by chtěla kvůli kandidatuře za SZOP pouze přerušit své členství u sociální demokracie a zůstat v parlamentu členkou poslaneckého klubu ČSSD, vedení strany pro ni připravuje červenou kartu. Potvrdil to i předseda strany Bohuslav Sobotka, který vyzval Emmerovou, aby se vzdala poslaneckého mandátu. „Nelze být členem strany a současně ji poškozovat tím, že kandiduje proti ní," vyjádřil se k případu Sobotka. O osudu neposlušné poslankyně by s ní měl jednat šéf sociálních demokratů v úterý, až se vrátí ze zahraniční cesty.   

Sama Emmerová prohlásila, že nehodlá aspirovat na post hejtmanky, který si již jednou vyzkoušela a po dvou létech opustila. „Za SZOP jsem se rozhodla kandidovat proto, abych pomohla straně, která by se mohla stát partnerem ČSSD a umožnit tak vládu levice v kraji,“ vysvětlila svůj záměr Milada Emmerová.

Zdrcující kritiku sklidila Emmerová za své rozhodnutí i od předsednictva Krajského výkonného výboru ČSSD (KVV ČSSD), které požádala o stanovisko k plánované kandidatuře za SZOP. „Nedoporučili jsme jí to a nesouhlasíme s tím, aby zůstala v případě kandidatury členkou ČSSD.“ řekl už ve středu pro Regionpodlupou.cz poslanec Václav Votava, člen KVV ČSSD. „Celá věc je o to zarážející, že jsme minulý pátek jednali o její případné kandidatuře do Senátu za volební okrsek Rokycany a v pondělí jsme se dozvěděli tohle,“ neskrýval své překvapení a rozčarování poslanec Votava.      

Fotogalerie

Milada Emmerová | Autor: Plzeňský kraj