Jsme televize vašeho kraje

Zastupitele rozvášnila nabídka na odkoupení pozemků po DK Inwest

Plzeň, publikováno 26.04.2013, autor: Richard Beneš

Zastupitelé opět řešili jak naloží s kauzou OC Corso | Autor: Richard Beneš

Na stůl plzeňských zastupitelů se při jejich čtvrtečním jednání dostal žhavý materiál z předchozího dne, který se týkal jednání ekonomického náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) s předsedou představenstva společnosti Amádeus Václavem Klánem. Na něm zaznělo, že firma je ochotna prodat městu pozemek po bývalém DK Inwest za 1,4 miliardy korun.

Zprávu jsme rozšířili o dva poslední odstavce

Zástupce společnosti Amádeus na jednání s náměstkem primátora zdůraznil, že firma má stále zájem o vybudování obchodního centra v Plzni. Pokud však nenajde s městem společnou řeč, jejíž výsledek by vedl ke zmíněnému cíli, hodlá pozemek prodat městu za 1,4 miliardy korun. Nabídka společnosti na odprodej pozemku je však časově omezená a platí pouze do 15. května. „Jedná se o odprodej všech jejich pozemků v uvedené lokalitě, ne jen po bývalém DK Inwest. Celkem jde o plochu o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních, dělá to 61 tisíc korun za metr čtvereční,“ řekl náměstek Zrzavecký.

„Jednali jsme také o možnosti výměny pozemků po bývalém DK Inwest za jiné pozemky na území Plzně, kde by společnost Amádeus mohla vybudovat své obchodní centrum. Směnu odmítli s tím, že si svých pozemků natolik cení a že nenalezli žádné jiné, které by jim k jejich projektu vyhovovaly,“ konstatoval Zrzavecký.

Zastupitelům pak ekonomický náměstek sdělil, že na základě dohody s primátorem Baxou odeslal společnosti Amádeus žádost o prodloužení lhůty k vyjádření o případné koupi do 24. Září, aby se tato záležitost mohla projednat na řádné schůzi zastupitelstva a nemuselo se tak svolávat mimořádné jednání. „Uvidíme, zda to bude Amádeus ochoten akceptovat. Už nyní ekonomický odbor připravuje materiály, aby se zastupitelé dozvěděli, jaké má město možnosti v případě získání komerční půjčky, pokud bychom chtěli přistoupit na nabídku společnosti Amádeus a jaké zatížení do budoucna to pro město bude znamenat, protože volné prostředky na takovou transakci nemáme,“ uvedl Zrzavecký.

„Ten návrh je humorný, chtít 61 tisíc korun za metr čtvereční mi přijde poněkud legrační. Kdyby tam něco stálo, tak bych to považoval za něco normálního. Ta částka, kterou oni říkají, vychází z toho, kdyby tam ten barák stál. Pokud do něho ještě nic neinvestovali, nevím, jak to ocenili a jak k takové sumě došli. Pokud to nevíme, tak je to velmi podivné. Působí to na mě tak, že nám řekli, toto je částka, kterou chceme. A pokud to nekoupíte, tak se o tuhle částku budeme soudit. Ale aby to dali k soudu, museli by to dát jako soudní žalobu o náhradu škody. K tomu soudu by ale museli zdokladovat znaleckými posudky, jak ta škoda vznikla,“ řekl zastupitel a bývalý primátor Jiří Šneberger (ODS).  

„Nevím, kdo ze zastupitelů má vůli koupit tohle rumiště za 1,4 miliardy korun. Pokud někdo takový je, tak mu dám číslo na psychiatra, protože nikdo nemůže odhlasovat. Jistý signál to je. Nic není beze smyslu. Určitě si Amádeus nemyslí, že to od nich za tuto sumu koupíme. Takto je třeba s tímto signálem umět naložit a být na něho připraveni,“ dodal Šneberger.

„Požadovali jsme od zástupců společnosti Amádeus, aby nám řekli, jak ke zmíněné sumě došli. Řekli nám, že vycházeli z celkové částky projektu, který odhadli na 4,3 miliardy korun. Přesně tu částku 1,4 miliardy korun za pozemek nedokázali rozklíčovat,“ odpověděl na otázku Jiřího Šnebergera náměstek Zrzavecký. 

Zastupitelé nakonec hlasováním rozhodli, že vzali na vědomí informativní zprávu o postupu města ve věci kauzy kolem OC Corso. Dále také odsouhlasili záměr uspořádat veřejnou architektonicko-urbanistickou soutěž na území po zbouraném domu kultury. Ta má být podkladem pro konkrétní kroky v územním plánování, které bude mít město v roce 2016. Soutěží město získá názor na zástavbu celého území, posoudí rovněž všechny záměry a zohlední výsledkem místního referenda, podle kterého by na místě zbouraného kulturáku nemělo vyrůst žádné obchodní zařízení. Co si lze pod pojmem obchodní zařízení představit zatím není zcela jasné a nad objasněním tohoto si už od ledna lámou hlavy týmy právníků.

„Do konce roku má úřad zpracovat definici pojmu „obchodního zařízení“ pro účely jejího následného použití v základních regulačních podmínkách a v územně plánovací dokumentaci a připravit všechny podklady i informace, které souvisí s předmětem uvedené soutěže, účelem a soutěžním úkolem,“ řekl náměstek primátora Petr Rund (ODS).    

Fotogalerie

Zastupitelé opět řešili jak naloží s kauzou OC Corso | Autor: Richard Beneš