Jsme televize vašeho kraje

Bohuslav Sobotka: Vláda musí opustit politiku rozpočtové restrikce a hospodářského poklesu

Plzeňský kraj, publikováno 30.04.2013, autor: Richard Beneš

Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci při své návštěvě v Plzeňském kraji | Autor: Richard Beneš

Se svým receptem na to, jak by měl stát zlepšit svým hospodařením financování krajů, přišel během návštěvy Plzeňského kraje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jediným řešením podle jeho slov je opuštění politiky rozpočtové restrikce hospodářského poklesu, Česká republika se musí dostat z recese v příštích létech.

„Když se podíváme na zdroje, kterými disponoval Plzeňský kraj ještě před pěti léty a podíváme se na zdroje, kterými disponuje dnes, tak ta částka je skoro o jednu miliardu nižší. To se přirozeně projevuje v celé řadě oblastí. Region musí krátit finanční prostředky na různé grantové projekty pro obce, omezují se peníze na dopravní infrastrukturu na údržbu komunikací,“ řekl Sobotka. Problém je podle předsedy ČSSD také v tom, že kraje budou muset vracet některé finanční prostředky, které souvisely s čerpáním evropských dotací, protože se změnila pravidla během hry, což řadu krajů logicky zaskočilo a vytváří to problémy. „Pokud se situace ve financování krajů nezlepší, je evidentní, že některé kraje budou muset své aktivity omezit a budou se soustřeďovat na to hlavní, co mají zajišťovat, to je zdravotnictví, střední školství a sociální péči,“ konstatoval Sobotka.

V Plzeňském kraji je podle Sobotky celá řada firem, kterým se daří zvyšovat jejich export, výrobu i zaměstnanost. „Je potřeba jim dát větší prostor a podpořit je. Pokud se nám podaří nastartovat hospodářský růst, pak je možné, že ten objem prostředků, se kterými budou disponovat kraje, bude přeci jenom o něco větší. Vláda nesmí šetřit tam, kde to omezuje růst české ekonomiky. Bavíme se o investici do dopravní infrastruktury, o proexportní podpoře našeho strojírenství a průmyslových firem, které jsou schopny vyvážet do zahraničí. Bavíme se také o škrtech, které postihly spotřebu domácností a bavíme se například i o permanentním zvyšování daně z přidané hodnoty. Tohle všechno jsou kroky, které mohou poznamenat hospodářský růst a vláda tady má možnost rozhodnout se, jestli si přeje neustále jenom restrikci rozpočtových výdajů, nebo jestli chce podpořit zaměstnanost,“ uvedl Sobotka.   

V čem si ovšem předseda ČSSD Sobotka nerozuměl a nerozumí s hejtmanem Plzeňského kraje, místopředsedou ČSSD a stínovým ministrem dopravy Milanem Chovancem je financování oprav krajských komunikací. Zatímco hejtman Chovanec už delší dobu volá po tom, aby kraje získávaly peníze na opravu silnic z části spotřební daně z pohonných hmot, Sobotka by raději zpoplatnil silnice I. třídy. Peníze takto získané by měly pomoci krajům při opravách silnic lépe, než finance ze spotřební daně z pohonných hmot. Ty by podle Sobotky zase chyběly ve fondu dopravní infrastruktury nebo ve státním rozpočtu.  

Fotogalerie

Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci při své návštěvě v Plzeňském kraji | Autor: Richard Beneš