Jsme televize vašeho kraje

Hejtmanství navštívil v den vrcholících Slavností svobody americký velvyslanec, který má české předky

Plzeň, publikováno 06.05.2013, autor: Richard Beneš

Americký velvyslanec v ČR Norman Eisen navštívil Plzeňský kraj | Autor: Jindra Radová - KÚPK

V obležení bodyguardu bylo v pondělí ráno sídlo Plzeňského kraje ve Škroupově ulici. Důvodem bezpečnostních opatření byla návštěva amerického velvyslance Normana L. Eisena. Blízký přítel amerického prezidenta Baracka Obamy se setkal v den, kdy vrcholí v Plzeňském kraji Slavnosti svobody, s hejtmanem Milanem Chovancem (ČSSD) a se členy rady kraje. Mluvilo se o politice, ekonomice a o partnerství Česka a USA.

„Plzeň je pro nás velice důležité město, protože zde je možné vidět, že Spojené státy americké a Česká republika jsou nejlepší přátelé. Je krásné být tady, obzvláště v tento den. Jsme velmi poctěni a každý rok se sem velice těšíme,“ řekl americký velvyslanec Norman Eisen, který ve své funkci v České republice působí od ledna 2011 a v Plzni se účastní pravidelně oslav osvobození města americkou armádou.

Společný rozhovor hejtmana s velvyslancem trval téměř hodinu a týkal se nejrůznějších témat. Americký velvyslanec se zajímal o aktuální politickou situaci v Česku, kterou sám pozorně sleduje. Hovořilo se také o ekonomické krizi a o partnerství mezi ČR a USA. „Říkám všem, že spolupráce s českými partnery je bude těšit,“ uvedl Norman L. Eisen. V souvislosti s tím oba muži krátce diskutovali o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Na získání této exkluzivní zakázky si totiž brousí zuby americká firma Westinghouse. Americký velvyslanec se zajímal i o strategii v oblasti dopravy. „Je potřeba především stabilizovat systém, vrátit na ministerstvo odborníky a účelně čerpat peníze,“ shrnul Milan Chovanec nejdůležitější body strategie v dopravě.

Došlo i na zápis do pamětní knihy Plzeňského kraje | Autor: Jindra Radová - KÚPK

Po rozhovoru s hejtmanem se americký velvyslanec setkal s dalšími členy Rady Plzeňského kraje. Znovu připomněl, jaký význam pro něj má návštěva Plzně, přičemž zmínil i důvody čistě osobní. „Moje maminka byla z Československa. I proto je pro mě návštěva tady tak krásná,“ vysvětlil česky Norman Eisen. „Chceme více spolupracovat, chceme otevřít jakýsi americký koutek na univerzitě, kde by byly knihy, filmy a informace,“ řekl velvyslanec s tím, že podobné informační a kulturní místo už existuje v Brně.

Fotogalerie

Americký velvyslanec v ČR Norman Eisen navštívil Plzeňský kraj | Autor: Jindra Radová - KÚPK
Velvyslanec se podepsal do pamětní knihy Plzeňského kraje | Autor: Jindra Radová - KÚPK
Americký velvyslanec s českými předky v družném rozhovoru s hejtmanem Milanem Chovancem | Autor: Jindra Radová - KÚPK