Jsme televize vašeho kraje

Obyvatelé Dýšiny řekli v referendu jasné "NE" plnírně propanbutanových lahví

Dýšina, publikováno 02.06.2012, autor: Richard Beneš

Referendum | Autor: Ilustrační foto - internet

Jasné ne vyslovili v pátek v místním referendu občané Dýšiny na Plzeňsku plnírně propanbutanových lahví, která stojí v centru obce od roku 1976. Referenda se zúčastnilo 49,5 procenta voličů z celkového počtu 1350 oprávněných voličů. Téměř 96 procent se vyslovilo pro řešení, aby vedení obec podniklo veškeré právní kroky vedoucí k eliminaci plnírny. V druhé části referenda odmítlo 92 procent voličů změny územního plánu související s vytvořením větší bezpečnostní zóny v okruhu kolem plnírny lahví, uvedl starosta Dýšiny Jaroslav Štilip. (BEZPP).

„Obyvatelé Dýšiny se v referendu zcela kategoricky vyslovili proti plnírně propanbutanových lahví i v souladu s vedení obce a dali zastupitelstvu silný mandát pro další jednání,“ uvedl pro Regionpodlupou.cz k výsledkům referenda starosta Štilip. Lidem vadí zařízení na plnění propanbutanových lahví nejen z bezpečnostních důvodů. Kvůli novým normám měla být kolem objektu rozšířena bezpečnostní zóna. Obec by musela do připravovaného územního plánu zanést i tyto změny, což by ohrozilo další rozvoj obce, protože by se tam nedalo stavět. Navíc by klesly ceny objektů v blízkosti plnírny.

„Součástí změny je požadavek firmy, abychom přijali stavební uzávěru ve dvou vzdálenostech, nejprve 252 metrů a pak 345 metrů od středu železniční cisterny,“ vysvětlil starosta Štilip. Rozšíření bezpečnostní zóny by ovšem znamenalo omezení výstavby rodinných domů. Ve zmíněné oblasti jsou totiž zasíťované pozemky připravené na stavbu rodinných domů. Obec na to dostala dotaci kolem čtyř milionů korun a hrozilo nebezpečí, že by dotáčela vracet. Vedení obce bude nyní podnikat veškeré kroky k tomu, aby společnost Flaga přesunula svůj rizikový provoz na jiné místo.  

Plnírna propanbutanových lahví ohrozila obyvatele Dýšiny v roce 2002, kdy tam explodoval zbytkový plyn v jedné ze tří nádrží na propanbutan. Výbuch nastal ve stavební buňce bezprostředně sousedící s nádrží. Buňku zachvátil požár, při kterém utrpěla středně těžké popáleniny skladnice plnírny a jeden zákazník. Požár tehdy způsobil jen malou škodu, včasným zásahem však zachránili hasiči majetek za 15 milionů korun. Jako příčinu výbuchu stanovil vyšetřovatel nepředpokládané změny provozních parametrů.

Fotogalerie

Referendum | Autor: Ilustrační foto - internet