Jsme televize vašeho kraje

Amádeus prodloužil městu lhůtu na projednání odkoupení pozemků po zbouraném DK Inwest

Plzeň, publikováno 07.05.2013, autor: Richard Beneš

Nejdražší parcelu v centru města si jeho vlastníci cení na 1,4 miliardy korun | Autor: Richard Beneš

Vedení města Plzně získalo čas navíc, který si vyžádalo od společnosti Amádeus, aby mohlo projednat nabídku firmy na odkoupení pozemku, který vznikl zbouráním DK Inwest. Původně Amádeus v dubnu striktně městu vyměřil lhůtu na rozhodnutí o koupi pozemku do 15. května. Nyní investor nerealizovaného OC Corso Americká přistoupil na požadavek města a lhůtu k rozhodnutí prodloužil do 31. května. O případné koupi tak budou jednat zastupitelé na svém jednání 23. května a nemusí se tak svolávat mimořádné zastupitelstvo, informoval ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Společnost Amádeus je ochotna prodat městu pozemek po bývalém DK Inwest za 1,4 miliardy korun. „Jedná se o odprodej všech jejich pozemků v uvedené lokalitě, ne jen po bývalém DK Inwest. Celkem jde o plochu o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních, dělá to 61 tisíc korun za metr čtvereční,“ řekl náměstek Zrzavecký. Ten na dubnovém jednání zastupitelstva informoval zastupitele, že ekonomický odbor začal neprodleně připravovat materiály, aby se představitelé Plzně dozvěděli, jaké má město možnosti v případě získání komerční půjčky, pokud by chtělo přistoupit na nabídku společnosti Amádeus. Zároveň mají ekonomové za úkol spočítat, jaké zatížení to do budoucna bude pro město znamenat, protože volné prostředky na takovou transakci nemá.

„Jednali jsme také o možnosti výměny pozemků po bývalém DK Inwest za jiné pozemky na území Plzně, kde by společnost Amádeus mohla vybudovat své obchodní centrum. Směnu odmítli s tím, že si svých pozemků natolik cení a že nenalezli žádné jiné, které by jim k jejich projektu vyhovovaly,“ konstatoval Zrzavecký.

Z výstupů některých zastupitelů na dubnovém jednání zastupitelstva bylo už tehdy zřejmé, že o koupi pozemku za cenu 1,4 miliardy korun vůbec nehodlají uvažovat. Nabízená část jim připadá neúměrně vysoká a požadovali, aby Amádeus sdělil, jak k takové sumě došel. Zástupci Amádea se nechali slyšet, že vycházeli z celkové částky projektu, který odhadli na 4,3 miliardy korun. Přesně částku 1,4 miliardy korun za pozemek však nedokázali rozklíčovat.

O případné koupi pozemku po bývalém DK Inwest budou zastupitelé jednat na řádné schůzi zastupitelstva 23. května | Autor: Richard Beneš

Zatím posledním počinem města v kauze OC Corso Americká bylo odsouhlasení záměru uspořádat veřejnou architektonicko-urbanistickou soutěž na území po zbouraném domu kultury. Ta má být podkladem pro konkrétní kroky v územním plánování, které bude mít město v roce 2016. Soutěží město získá názor na zástavbu celého území, posoudí rovněž všechny záměry a zohlední výsledkem místního referenda, podle kterého by na místě zbouraného kulturáku nemělo vyrůst žádné obchodní zařízení. Co si lze pod pojmem obchodní zařízení představit zatím není zcela jasné a nad objasněním tohoto si už od ledna lámou hlavy týmy právníků.

„Do konce roku má úřad zpracovat definici pojmu „obchodního zařízení“ pro účely jejího následného použití v základních regulačních podmínkách a v územně plánovací dokumentaci a připravit všechny podklady i informace, které souvisí s předmětem uvedené soutěže, účelem a soutěžním úkolem,“ řekl náměstek primátora Petr Rund (ODS).

Opozice na magistrátu i členové přípravného výboru lednového referenda, ve kterém se lidé vyslovili proti stavbě obřího obchodního centra, kritizují postup města, jež se prý v kauze staví do pozice mrtvého brouka. 

Fotogalerie

Nejdražší parcelu v centru města si jeho vlastníci cení na 1,4 miliardy korun | Autor: Richard Beneš
O případné koupi pozemku po bývalém DK Inwest budou zastupitelé jednat na řádné schůzi zastupitelstva 23. května | Autor: Richard Beneš