Jsme televize vašeho kraje

U plzeňského památníku rudoarmějců zazněly při pietním aktu plamenné projevy

Plzeň, publikováno 10.05.2013, autor: Richard Beneš

Pietní akt u hrobu padlých rudoarmějců na plzeňském hřbitově | Autor: Richard Beneš

V režii KSČM a Českého svazu bojovníků za svobodu se ve čtvrtek 9. května v Plzni na ústředním hřbitově uskutečnil pietní akt k uctění památky padlých rudoarmějců. U hrobu umístěného hned u vstupu na hřbitov se sešla necelá stovka osob, které byly až na několik jednotlivců důchodového věku. Pietního aktu se zúčastnili vedle zástupce ruského konzulátu v Karlových Varech také zástupci Plzeňského kraje, magistrátu a radnice čtvrtého městského obvodu, ale pouze z řad KSČM a ČSSD. Přítomní vyjádřili nelibost, že nepřišel primátor Martin Baxa (ODS).

Proslovy většiny přítomných řečníků se nesly v duchu kritiky současných poměrů, podle kterých se mnozí politici a především pak mladší historici snaží přepisovat a překrucovat dějiny, snižují podíl Rudé armády na osvobození České republiky a na straně druhé naopak nadhodnocují úlohu Američanů při osvobození západní části naší republiky.

Jednoznačně nejostřejší proslov přednesl komunistický radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí Václav Štekl. „Všichni rozumní lidé vědí, že úloha Rudé armády při osvobození Československa je nezpochybnitelná, zapomíná se naopak na mnichovskou zradu od Francie a Anglie a bagatelizuje se vliv sudetských Němců na rozpad první republiky. Válka u nás prakticky a začala a tento konflikt také u nás skončil 9. května 1945. Přes nesmírné ztráty začala Rudá armáda získávat převahu nad Němci a dokázala, že německá vojska může porazit. Bez pomoci Rudé armády, která vázala na východě Němce, by nedošlo ani k vylodění spojenců v Normandii,“ říkal Štekl.

Podle slov radního Štekla se přeceňuje úloha Američanů při osvobození západních Čech a Plzně. „V květnu se Němci chystali vzdát a pouze několik fanatiků chtělo pokračovat v boji. Ti pak byli zpacifikováni. Na Plzeňsku prokazatelně zahynulo kolem stovky Američanů, ale příslušníků Rudé armády zahynulo při osvobozování Československa 144 tisíc. Nesmíme zapomenout ani na ztráty Poláků a Rumunů, kterých u nás padlo kolem 33 tisíc. Je třeba připomenout i oběti českých občanů, kteří bojovali společně s Rudou armádou,“ dodal Štekl.

Vzpomínkové alce se zúčastnila necelá stovka osob | Autor: Richard Beneš  

Mírnější slova volil náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD), který se zaměřil spíše na současnost. Uvedl, že mír je potřeba chránit i v dnešní době, kdy jsme svědky konfliktů v Africe a v Afghánistánu. „Jsou před námi rizika celosvětového terorismu a nemůžeme zůstat v klidu ani my v Evropě. Zároveň musíme říkat i to, jak to bylo v roce 1945, je třeba zmínit, že 144 tisíc ruských vojáků skutečně položili život při osvobozování naší republiky. Měli bychom si ale připomenout také celou řadu dělníků v plzeňské Škodovce, kteří zde riskovali životy a také je mnohdy ztratili, při sabotážích na linkách pro německý zbrojní průmysl,“ uvedl náměstek hejtmana Šlajs.

„Naše úcta by měla patřit všem, kteří bojovali za naši svobodu. Nelze zapomínat na příslušníky všech národů, kteří se zúčastnili bojů za osvobození Československa,“ prohlásil další řečník, starosta čtvrtého plzeňského obvodu Michal Chalupný (ČSSD), na jehož území leží největší plzeňský hřbitov.

Mnozí přítomní na pietním aktu nelibě nesli fakt, že za město Plzeň se akce nezúčastnil primátor Martin Baxa (ODS) a magistrát zastupoval jen sociálnědemokratický radní Jiří Kuthan. Lidé poukázali na to, že minulý primátor Pavel Rödl prý nikdy na tomto pietním aktu nechyběl, zatímco ten současný se zúčastňuje jen velkolepých oslav osvobození u pomníku „Díky Ameriko.“

Úderný proslov přednsesl komunistický krajský radní Václav Štekl | Autor: Richard Beneš

Fotogalerie

Pietní akt u hrobu padlých rudoarmějců na plzeňském hřbitově | Autor: Richard Beneš
Vzpomínkové alce se zúčastnila necelá stovka osob | Autor: Richard Beneš
Úderný proslov přednsesl komunistický krajský radní Václav Štekl | Autor: Richard Beneš