Jsme televize vašeho kraje

Dobrá zpráva, nezaměstnanost v regionu opět mírně klesla, bez práce je 6,2 procenta obyvatel

Plzeňský kraj, publikováno 10.05.2013, autor: Richard Beneš

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pokles růstu nezaměstnanosti v Plzeňském kraji pokračoval i v dubnu a v porovnání s předchozím měsícem klesl počet lidí bez práce o tři desetiny procentního bodu. Bez práce tedy bylo ve sledovaném období v regionu 6,2 procenta obyvatel. K 30. 4. 2013 bylo v Plzeňském kraji v evidenci celkem 24 724 uchazečů o zaměstnání, což je o 1268 více než v březnu. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 24 212 dosažitelných uchazečů o práci, informoval v pátek server Regionpodlupou.cz Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

Od letošního roku přešlo Ministerstvo práce a sociálních věcí na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nyní se uvádí podíl nezaměstnaných osob vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

„Během dubna 2013 evidujeme v Plzeňském kraji nově 2379 uchazečů o zaměstnání, což je o 29 méně než v březnu. Z evidence jsme vyřadili 3647 uchazečů, tedy o 700 více než minulý měsíc. Do nového zaměstnání během dubna nastoupilo 2178 osob, což je o 550 více než v březnu. Bez umístění jsme vyřadili 1459 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec. K poslednímu dubnu bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 12 400 žen, což představuje 50,2 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 3144 osob se zdravotním postižením, tedy 12,7 procenta ze všech nezaměstnaných.

Prostřednictvím pracovního úřadu hledá v kraji práci 1513 absolventů škol a mladistvých, což je o 69 více než minulý měsíc. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v dubnu celkem 6287 uchazečů o zaměstnání, tedy 25,4 procenta všech nezaměstnaných.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykazuje opět okres Plzeň jih, kde je bez práce 4,9 procenta obyvatel, oproti minulému měsíci klesla nezaměstnanost o 0,3 procenta. Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 8,5 procenta registrujeme tradičně v okrese Tachov, kde nezaměstnanost klesla o 0,8 procenta," řekl Moravec. V Domažlicích je míra nezaměstnanosti 6,5 s poklesem o čtyři desetiny procentního bodu. Pokles nezaměstnanosti o 0,4 procenta zaznamenal i okres Klatovy, kde je bez práce 6,5 procenta obyvatel. Klatovsko je tak po Tachovsku druhým regionem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti.

V Plzni je bez práce 6,1 procenta obyvatel, zde klesla míra nezaměstnanosti o desetinu procenta. Na severním Plzeňsku dosáhla nezaměstnanost hodnoty 5,8 procenta a klesla o 0,4 procenta. V Rokycanech klesla nezaměstnanost o 0,3 na 5,2 procenta. Plzeňský kraj zůstává po Praze druhým regionem s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé republiky. Praha má míru nezaměstnanosti 4,7 procenta, zatímco Plzeňský kraj 6,2. Na třetím místě zůstával v dubnu Středočeský kraj s mírou nezaměstnanosti 6,4 procenta. V ČR je nyní míra nezaměstnanosti 7,7 procenta.

K poslednímu dubnu nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 2702 volných pracovních míst, což je o 57 více než v minulém. Na jedno volné pracovní místo připadá 9,2 procenta uchazečů. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 146 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 123. Záměr hromadného propouštění nenahlásila v dubnu žádná společnost.

Fotogalerie

Úřad práce | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz