Jsme televize vašeho kraje

Jan Michálek: ODS neplní své základní myšlenky, vzdaluje se střední třídě i živnostníkům

Plzeň, publikováno 13.05.2013, autor: Richard Beneš

Jan Michálek | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

O důvodech, které vedly k odchodu z řad ODS, hovořil v MF Dnes bývalý významný člen a podnikatel Jan Michálek. Ten dříve působil na postu místopředsedy regionálního sdružení ODS v Plzeňském kraji. O tom, že Michálek před nedávnem vystoupil z ODS, informoval jako první server Regionpodlupou.cz. Jako hlavní důvod k odchodu uvedl Michálek způsob vyjednávání ODS po krajských volbách a obsazování postů předsedů výborů na kraji, kam jsou dosazováni lidé, kteří ve své oblasti nevyhráli ani primárky.

Svůj odchod naopak odmítl Michálek spojit s klesajícími volebními preferencemi ODS. „Prostě přišel ten okamžik, kdy člověk už odmítá nést odpovědnost za to, co přes veškerou snahu není schopen ovlivnit. Byť se v poslední době stále častěji ozývá a ozývala kritika řady členů, ba i celých jednotlivých sdružení i regionů, reflexe vedení je prakticky nulová. Neplníme základní myšlenky ODS, vzdalujeme se střední třídě a živnostníkům, nebráníme se rostoucí byrokracii. Pokoušel jsem se věci nejen pojmenovat, ale i řešit,“ říká v MF Dnes Jan Michálek.

V rozhovoru dále Michálek kritizoval direktivní řízení regionálního sdružení a neochotu diskutovat. Při výběru kandidátů pro funkce převažovala loajalita nad odborností a staré vazby. Bývalý místopředseda regionálního sdružení také kritizoval skutečnost, že po loňských krajských volbách ODS trvala na nereálném požadavku, aby získala křeslo hejtmana. Už tehdy varoval, že tento požadavek jen povede k vytvoření koalice ČSSD a KSČM, což se také stalo. Michálek tehdy razil cestu menšího zastoupení ODS ve vedení kraje, za cenu, že v opozici zůstanou komunisté.       

Fotogalerie

Jan Michálek | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz