Jsme televize vašeho kraje

ODS představila část opatření, kterými chtějí usnadnit podnikání drobným živnostníkům

Praha, publikováno 14.05.2013, autor: Richard Beneš

Ministr průmyslu Martin Kuba společně s premiérem Petrem Nečasem a ministrem dopravy Zbyňkem Stanjurou představili několik opatření, kterými chtějí usnadnit život drobným živnostníkům | Autor: Richard Beneš

Premiér Petr Nečas, společně s ministry průmyslu a dopravy Martinem Kubou a Zbyňkem Stanjurou (všichni ODS), poodkryli v úterý před novináři svého „žolíka“, který by měl usnadnit život živnostníkům. Občanští demokraté dali nahlédnout pod pokličku chystaného deregulačního balíčku, který chce ODS prosadit ještě v letošním roce. V návrhu figuruje například zrušení vstupních a periodických zdravotních prohlídek zaměstnanců, zjednodušení vykazování statistiky i registrace vozidel a také zrychlené odpisy investic na stroje a počítače nebo zrušení povinnosti prokazovat se pracovní smlouvou i mimo pracoviště.

Premiér Nečas označil drobné živnostníky za sůl naší země. Podle jeho slov vytváří pracovní místa, nemají nárok na dovolenou, nemocenskou či výpovědní lhůtu a ručí za podnikání celým svým majetkem. Kompletní seznam bodů, jímž chce ODS oslovit živnostníky, bude připraven v červnu, do Sněmovny by se mohly dostat poprvé už v září a ještě letos je podle premiéra šance na jejich přijetí.

Na obranu živnostníků vyrukovala ODS především po březnovém výroku stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka, který na sjezdu sociálních demokratů v Ostravě označil živnostníky za „parazity.“ Za tento výrok se pak sám Mládek několikrát veřejně omluvil a distancovala se od něho v tomto případě i ČSSD. Výrok stínového ministra Mládka chtějí použít občanští demokraté i prostřednictvím billboardu, kterým chtějí upozornit na vztah ČSSD k drobným živnostníkům a zároveň tak ODS hodlá propagovat svá opatření.  

Návrhy ODS bezprostředně po jejich zveřejnění zkritizoval stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD), podle něhož tuzemské ekonomice nepomůže marketinková kampaň „hochů z ODS“. Podle Urbana jsou východiskem z krize státní, soukromé nebo zahraniční investice. Na druhou stranu připustil, že by některé návrhy ODS mohly živnostníkům ulehčit jejich situaci.

Přinášíme seznam některých návrhů deregulačního návrhu pro živnostníky, který připravuje ODS:

- zrychlené odpisy investic

- podávání daňového přiznání a přehledů na sociální a zdravotní pojištění na jednom místě

- znovuzavedení možnosti odpuštění penále z daně u mimořádných situací

- zjednodušení dokládání finanční způsobilosti dopravců

- zjednodušení registrace vozidel

- zrušení povinnosti zpracovávat plán odpadového hospodářství u některých firem

- zrušení povinnosti prokazovat se pracovní smlouvou i mimo pracoviště

- odstranění hranice spodní pokuty za nelegální zaměstnávání, která nyní činí 250 tisíc korun

- zjednodušení statistického vykazování

- zjednodušení výkazů do obchodního rejstříku u menších firem

- zrušení vstupních a periodických zdravotních prohlídek

 

 

Fotogalerie

Ministr průmyslu Martin Kuba společně s premiérem Petrem Nečasem a ministrem dopravy Zbyňkem Stanjurou představili několik opatření, kterými chtějí usnadnit život drobným živnostníkům | Autor: Richard Beneš