Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský soud začal opět projednávat kauzu náměstka primátora Petra Runda, který čelí obžalobě z krádeže

Plzeň, publikováno 15.05.2013, autor: Richard Beneš

Náměstek primátora Petr Rund už byl jednou zproštěn obžaloby, na verdikt aktuálního soudního jednání si musí ještě počkat | Autor: Richard Beneš

V mimořádné roli muže obžalovaného z krádeže se ve středu u plzeňského městského soudu vůbec poprvé objevil technický náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS). Ten už podruhé čelí obžalobě kvůli údajné krádeži fotoaparátu, jenž měl v prosinci 2011 sebrat před magistrátem mladému aktivistovi, který ho měl natáčet na video během jedné z jejich protestních akcí. Soud loni v listopadu Runda zprostil v případu obžaloby, protože se nepodařilo prokázat, že se skutek stal. Z rozhodnutí krajského soudu se však kauza začala znovu projednávat.

Loňského soudního jednání se Petr Rund ani jednou osobně nezúčastnil a zastupitelé z opozice na plzeňském magistrátu ho za to mnohokrát kritizovali. Tentokrát náměstek primátora k soudu dorazil a absolvoval konfrontaci jednoho ze dvou poškozených mladíků a jeho matky, které měl patřit údajně odcizený fotoaparát. Vzhledem k tomu, že soud chce Runda konfrontovat i s druhým aktivistou, odročil jednání na 24. června.    

Před soudem Rund opakovaně popřel, že skutek, ze kterého je obžalován se nestal. Podle jeho slov neexistují žádné důkazy o údajném incidentu, není k dispozici žádný záznam z bezpečnostních kamer střežících radnici a náměstí Republiky.

Náměstka primátora Petra Runda přivedlo před soud tvrzení dvojice mladých aktivistů a zkrachovalých vysokoškolských studentů, kterým měl loni 20. prosince odcizit malý digitální fotoaparát před budovou magistrátu, kde probíhala jedna jejich petiční akce. „To, co je mi kladeno za vinu se nezakládá na pravdě, nic takového jsem neudělal. Debata s dvojicí aktivistů před magistrátem i v jeho budově proběhla v klidu, nedošlo k žádnému napadení, dohodli jsme se, že aktivistům v únoru předložím k nahlédnutí smlouvy, které chtěli vidět. Pak jsem odjel od magistrátu. Půl hodiny poté mi volali policisté a vyptávali se na ukradený fotoaparát,“ uvedl do policejního protokolu náměstek Rund.

Poškozený aktivista Jakub Jahl není rozhodně žádný svatoušek, na svém kontě kolem 20 přestupků, například za znečištění veřejného prostranství, kdy popsal a pokreslil křídou chodníky během svých četných happeningů | Autor: Richard Beneš

Odlišně prezentovali jednání náměstka oba mladíci, kteří patří ke známým kritikům poměrů na magistrátu, kde podle svých slov odhalují korupci. Například Václav Rais před soudem vypověděl, že ho Rund odvedl do své kanceláře, kde jej chytil pod krkem a naznačoval, že ho udeří. „Řekl mi, ať smažeme z internetu naše blogy, kde popisujeme nekalé praktiky na magistrátu a padaly i různé výhružky. Pak jsme odešli z kanceláře před radnici, kde stál na chodníku i kolega Jakub Jahl s foťákem v ruce. Já začal popisovat, jak se ke mně náměstek v kanceláři choval, předpokládal jsem, že má Jakub fotoaparát zapnutý a nahrává video. Náměstkovi to zřejmě došlo, vytrhl Jahlovi foťák z ruky a nasedl do auta. Řekl nám, že ho vrátí na konci školního roku a pak dodal, že si pro něj máme druhý den přijít na radnici,“ vypověděl během prvního soudního jednání Rais. „Takové jednání si volený politik nemůže dovolit, proto jsme šli okamžitě na policii podat na Runda trestní oznámení,“ vypověděl Rais.

Před soudem vypovídala i Jahlova matka Markéta Horová, která dva dny po incidentu šla na magistrát vyřídit záležitost s Petrem Rundem. "Se slzami v očích mi řekl, že ho nemá, že neví, kde je. Ani jednou jste mi neřekl, že jste ho nevzal,“ vmetla majitelka sporného fotoaparátu náměstkovi do očí. Podle jejích slov se náměstek nabídl, že koupí jiný fotoaparát a chtěl poslat svoji asistentku, aby vše zařídila. Před soudem proběhla také konfrontace Horové a asistentky náměstka Petry Purkarové. Ta uvedla, že určitě nebyla pověřena nákupem nového fotoaparátu.  

Náměstek primatora Rund, kterému hrozí v případě prokázání viny až dvouletý trest vězení, uvedl na chodbě soudní budovy, že někdo má zájem na tom, aby se případ neustále omílal v médiích. Má prý také důkazy o tom, že celou kauzu někdo uměle přiživuje. Konkrétní jméno tentokrát nepadlo, ale náměstek novinářům slíbil, že důkazy předloží až po ukončení kauzy.    

Fotogalerie

Náměstek primátora Petr Rund už byl jednou zproštěn obžaloby, na verdikt aktuálního soudního jednání si musí ještě počkat | Autor: Richard Beneš
Poškozený aktivista Jakub Jahl není rozhodně žádný svatoušek, na svém kontě kolem 20 přestupků, například za znečištění veřejného prostranství, kdy popsal a pokreslil křídou chodníky během svých četných happeningů | Autor: Richard Beneš