Jsme televize vašeho kraje

Šest statečných se uchází o post ředitele společnosti Plzeň 2015

Plzeň, publikováno 16.05.2013, autor: Richard Beneš

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Šest uchazečů se nakonec přihlásilo do výběrového řízení na pozici ředitele společnosti Plzeň 2015. Termín na odevzdání přihlášky byl do 15. května. Původně magistrát evidoval pět přihlášek a na poslední chvíli obdržel ještě jednu. Nový ředitel společnosti, se kterou stojí i padá úspěšnost projektu evropského hlavního města 2015, by měl být známý do 25. června. Do té doby je řízením společnosti Plzeň 2015 pověřen Erich Beneš, který je ředitelem Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně.

„Celkem evidujeme šest přihlášek. V pondělí se uskuteční jednání administrativní skupiny, která zkontroluje povinné náležitosti. Protože se jedná o dvoukolové výběrové řízení, první jednání komise se uskuteční na začátku června, druhé pak na jeho konci,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS), který je předsedou správní rady společnosti Plzeň 2015. Podle informací primátora tvoří výběrovou komisi členové správní rady společnosti a tři přizvaní experti.

„Magistrát nebude předem oznamovat jména účastníků výběrového řízení na post ředitele společnosti Plzeň 2015. Musíme brát ohled na to, že někteří z nich mohou být zaměstnáni a o svých záměrech zaměstnavatele neinformovali,“ uvedla pro server Regionpodlupou.cz mluvčí úřadu Zdena Kubalová.  

Známá jsou tedy zatím jen dvě jména účastníků výběrového řízení. Prvním z nich je známý plzeňský architekt Jiří Boudník, který svoji kandidaturu oficiálně oznámil. Původně měl nahradit v plzeňském zastupitelstvu Antonína Procházku (TOP 09), který v dubnu na svůj post rezignoval, ale nakonec prý dal přednost projektu evropského kulturního města. „Projekt EHMK byl od začátku apolitický. Je pro mne zásadní, aby společnost Plzeň 2015 měla podporu všech politických stran. Proto jsem se rozhodl plně soustředit na tento projekt, věnovat mu veškeré své síly a čas a dopomoci mu k úspěchu,“ řekl jeden z kandidátů na ředitele Boudník. Dalším uchazečem výběrového řízení by měl být pedagog Roman Černík. Jména zbývajících čtyř osob halí tajemství.

Z vedení společnsti Plzeň 2015 už odešli na vlastní žádost dva ředitelé, naposledy Tomáš Froyda a před ním i Milan Svoboda. Na dubnovém jednání zastupitelstva uvedl primátor Plzně Martin Baxa má město na projekt EHMK nasmlouváno 16,5 milionu eur, což je sice asi o třetinu méně, než by potřebovalo, ale i za tyto peníze prý lze vytvořit důstojný program. Dalších 40 milionů korun by město mohlo získat od Plzeňského kraje a z evropského přeshraničního programu Cíl 3. 

Fotogalerie

Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš