Jsme televize vašeho kraje

Majetková komise města překvapivě odhlasovala prodej polikliniky Slovany

Plzeň, publikováno 16.05.2013, autor: Richard Beneš

Poliklinika Slovany | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Majetková komise města Plzně v úterý na svém jednání překvapivě odhlasovala prodej městské polikliniky Slovany. Pro prodej hlasovalo osm členů majetkové komise, což je většina. Proti byl Petr Sova (ČSSD), hlasování se držel starosta městské části Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS) a starosta centrálního obvodu Jiří Strobach (ODS). Rozhodnutí o prodeji ovšem není zdaleka definitivní, projednávat se bude na červnové schůzi zastupitelstva Slovan a zřejmě se dostane i na program jednání velkého zastupitelstva na plzeňském magistrátu.

„O budoucnosti naší polikliniky se již jednou na majetkové komisi města jednalo. Tehdy se mluvilo o podmínkách, které má pronajímatel zařízení dodržet, aby fungovalo tak, jak si město představuje. Nyní se rozhodlo, že nebude pronajímateli prodloužena nájemní smlouva a objekt se prodá ve výběrovém řízení. Já osobně pro prodej nejsem, k fungování současného provozovatele polikliniky nemá radnice žádné připomínky, vše je naprosto v pořádku,“ uvedl pro server Regionpodlupou.cz starosta Slovan Lumír Aschenbrenner.

Slovanský starosta se pozastavil nad tím, že majetková komise hlasovala o prodeji polikliniky bez stanoviska obvodu, což prý není obvyklé, zvláště když se jedná o objekt takového významu. 

Hlasování se vedle Aschenbrennera zdržel i další člen majetkové komise města, starosta centrálního obvodu Jiří Strobach (ODS). „To hlasování přišlo jako blesk z čistého nebe, původně se jednalo prodloužení smlouvy stávajícímu nájemci a nyní se přišlo s návrhem na prodej. Tento návrh považuji za unáhlený. O tak důležité věci nejde hlasovat bez předchozího důkladného projednání. Z mého pohledu poliklinika Slovany funguje bezproblémově. Proto jsem se zdržel hlasování,“ řekl Jiří Strobach.

„Na základě diskuse, která proběhla na majetkové komisi, jsme byli pro jinou variantu, než automatické prodloužení nájmu současnému provozovateli, navrhovali jsme nové výběrové řízení na nájemce, ale s variantou prodeje jsme neměli problém. Zvedli jsme pro tuto variantu ruku já i kolega Václav Lacyka,“ řekl Ondřej Ženíšek (oba TOP 09). „Tento návrh překvapivě prošel, ale naší prioritou by bylo, aby došlo k novému výběrovému řízení. Do nového výběrového řízení by se daly nastavit parametry stejné, aby nájemce dál poskytoval zdravotní služby. Předpokládám, že by se do výběrového řízení nepřihlásil asi jiný nájemce, ale ten současný by mohl za nájem poskytnout více peněz,“ konstatoval Ondřej Ženíšek.

Projednávání dalšího osudu polikliniky Slovany bylo řádně na programu jednání majetkové komise. Po půlhodinové diskusi okolo tohoto bodu se ozval člen komise Petr Štrunc (ODS), který nadhodil otázku, zda by nebylo lepší vyhlásit nové výběrové řízení, zároveň předsedkyně komise Helena Matoušová (ODS) řekla, že by bylo lepší objekt prodat a začala nová diskuse. Po deseti minutách diskuse padl návrh Petra Štrunce na prodej objektu, který se následně odhlasoval.

O stanovisko jsme požádali i některé další členy majetkové komise, předsedkyni Helenu Matoušovou,  Petra Štrunce a Miroslava Brabce (ČSSD). Na jejich vyjádření zatím čekáme, do 16,30 hodin se neozvali. Na majetokové komisi nebyl v úterý přítomen například Michal Chalupný (ČSSD) nebo Vladimír Duchek (PVP).       

    

     

Fotogalerie

Poliklinika Slovany | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz