Jsme televize vašeho kraje

V hlavním městě EU otevřel Plzeňský kraj své sídlo na prestižní adrese

Brusel, publikováno 04.06.2012, autor: Richard Beneš

Pilsner House v Bruselu začal již oficiálně fungovat jako sídlo Plzeňského kraje v hlavním městě EU | Autor: Plzeňský kraj

První zatěžkávací zkoušku má za sebou Pilsner House, tedy dům, který je oficiálním sídlem Plzeňského kraje v Bruselu. Vedení Plzeňského kraje spolu s řadou významných hostů dům v závěru minulého týdne slavnostně otevřelo na náměstí Jamblinne de Meux. Pilsner House stál i s rekonstrukcí přibližně 24 milionů korun. Plzeňský kraj díky novému sídlu ročně uspoří ze svého rozpočtu částku přes 1,2 milionu korun.

Vedle Plzeňského kraje sídlí v objektu ještě v nájmu zastoupení Pardubického a Jihomoravského kraje. V přízemí je pak klub Plzeňského Prazdroje. „První patro domu zůstane prázdné, jde o reprezentativní prostory s dřevěným obložením a bohatým dekorováním, kde se budou pořádat odborné a kulturní akce. V posledním patře domu vzniklo ubytování pro zástupce kraje v Bruselu a pokoj pro příležitostné ubytování hostů nebo stážistů,“ uvedla mluvčí kraje Petra Jarošová. Každý měsíc by se měla v domě konat minimálně jedna akce, která bude propagovat Plzeňský kraj.

„Otevření domu je počin, který by měl Plzeňský kraj přiblížit nejenom strukturám Evropské unii, ale také posílit prestiž a vnímání našeho kraje v Bruselu a zároveň významně sníží náklady na provoz zastoupení našeho regionu,“ míní náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Plzeňský kraj schválil koupi domu v Bruselu 7. března 2011 v souvislosti s koncem projektu Českého domu v Bruselu, který zajišťovalo Ministerstvo zahraničních věcí. Z úsporných důvodů ministerstvo s pronájmem skončilo, i když všichni nájemníci platili za pronájem nemalé peníze. Nejpružněji na novou situaci zareagoval Plzeňský kraj, který si pořídil hned celý nový dům.  Proti koupi bruselské nemovitosti hlasovali jen dva krajští zastupitelé. „Při zvažování různých variant řešení jsme zvolili koupi vlastní nemovitosti pro zastoupení jako nejvýhodnější kvůli využití vložených prostředků z dlouhodobého hlediska. Úspory na nájemném a příjmy z pronájmu zaplatí kupní cenu domu do 14 let,“ řekl hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

„Podmínky i cena byla slušná, jde o rozumnou investici. Dům se dá navíc kdykoli prodat a kraj na tom tratit nebude," komentoval nákup domu opoziční zastupitel kraje a bývalý ekonomický náměstek hejtmana Vladislav Vilímec (ODS). Za pronájem i provoz kanceláře svého zastupitelství v Českém domu a za byt krajského vyslance Zbyňka Prokopa platil Plzeňský kraj ročně částku jeden milion korun. Koupi domu ze svých volných prostředků považuje kraj za výhodnou. Plzeňský dům, zakoupený loni, už se zhodnotil jen změnou kurzu eura o 700 tisíc korun. Podle oficiálních statistik se navíc nemovitosti zhodnotily o 5,6 procenta, tedy o dalších 700 tisíc korun.

 „Společné zastoupení tří krajů má kromě jiného také ukázat, že v České republice stále ještě máme lidi, kteří se dokážou mezi sebou domluvit a spolupracovat,“ řekl při slavnostním otevření domu hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Čtyřpodlažní dům o ploše cca 400 metrů čtverečních sídlí nedaleko Evropské komise v prestižní čtvrti Bruselu na náměstí Jamblinne de Meux. Plzeňský kraj je po Praze druhým českým regionem, který má v Bruselu své vlastní sídlo. 

Fotogalerie

Pilsner House v Bruselu začal již oficiálně fungovat jako sídlo Plzeňského kraje v hlavním městě EU | Autor: Plzeňský kraj