Jsme televize vašeho kraje

Náměstek hejtmana: Etický kodex vysvlékne všechny zastupitele

Plzeňský kraj, publikováno 20.05.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Tvrdší variantu Etického kodexu člena Zastupitelstva Plzeňského kraje prosazují radní kraje. Majetkové přiznání by podle této varianty měli podávat vždy do konce června nejen radní, ale i všichni členové zastupitelstva. Radní se o tom dohodli na pondělním jednání rady kraje. O finální verzi etického kodexu bude rozhodovat zastupitelstvo kraje 3. června.

„Etický kodex je výsledkem společenské poptávky, politické strany to před volbami slíbily, my se nyní budeme snažit, aby se i zastupitelé vysvlékli. Projednávali jsme dvě varianty etického kodexu, rada nakonec doporučila tu tvrdší, která by ukládala povinnost zveřejnit majetkové přiznání všem radním i neuvolněným zastupitelům,“ řekl náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD). Podle druhé, mírnější verze kodexu by majetková přiznání podávali jen uvolnění zastupitelé.

„Rada prosazuje tvrdší variantu pro všechny členy zastupitelstva, aby byla veřejnost o jednotlivých zastupitelích informována. Zvažovali jsme dokonce, aby povinnost odevzdat majetkové přiznání platila i pro členy komisí a výborů, ale ti ve volbách nekandidovali, jejich příjem je za rok 4 až 5 tisíc hrubého, tady jsme tedy od toho ustoupili. Zastupitel pokud vstupuje na politickou půdu, musí být připraven, aby se odhalil a veřejnost o něm věděla maximum,“ konstatoval náměstek Šlajs.

Etický kodex je výsledkem práce nové Komise pro otevřený kraj. Kodex bude nad rámec zákona upravovat pravidla jednání členů zastupitelstva. Plzeňský kraje bude po Praze a Jihomoravském kraji dalším regionem s vlastním etickým kodexem. „Do kodexu bude zahrnut i způsob kontroly, pokud dojde k jeho porušení. Neplnění kodexu by měl pak kontrolovat kontrolní výbor. Pokud nebude naplňován, podnět půjde k radě kraje a provinilec může být i odvolán ze své funkce,“ vysvětlila předsedkyně Komise pro otevřený kraj Milena Stárková. Do kodexu bude například zahrnuta neslučitelnost placených funkcí z veřejných zdrojů.    

„Před volbami jsem slíbil, že na plzeňském hejtmanství zavedu etický kodex zastupitele. Etické kodexy jsou jedním z běžných nástrojů, který využívají obce, města, ale i různé organizace všude v civilizovaném světě. Například v Británii mají etický kodex všechny rozhodovací orgány a nikoho ani nenapadne se nad tím podivovat. Překvapuje mne proto, že někteří představitelé opozice v Plzeňském kraji říkají, že kodex čestní lidé nepotřebují. Jsem přesvědčen o tom, že etický kodex potřebují naši volení zástupci jako sůl. A to bez ohledu na to, s jak čistými úmysly do politiky vstupují. Jsem rád, že se do etického kodexu Plzeňského kraje dostala podmínka neslučitelnosti souběhu placených funkcí,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD). 

Fotogalerie

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš