Jsme televize vašeho kraje

Šumavský Špičák se konečně dočká rozhledny, pomůže štědrá dotace z ROP Jihozápad

Špičák, publikováno 21.05.2013, autor: Richard Beneš

Vizualicace rozhledny na vrcholku šumavského Špičáku | Autor: Projekt 99 s.r.o.

Schválenou dotaci ve výši 85 procent nákladů z prostředků ROP Jihozápad má stavba rozhledny na vrcholku šumavského Špičáku. Ještě letos budou hotové betonové základy rozhledny, veřejnost se pak jejího otevření dočká na začátku letní sezony 2014. Půjde o splnění snu několika generací turistů a sportovců, informoval server Regionpodlupou.cz starosta Janovic nad Úhlavou Michal Linhart (BEZPP, dříve ODS) a zároveň i místopředseda TJ SA Špičák, která je investorem této stavby.

„Jsme těsně před podpisem smlouvy, v úterý předáváme kompletní dokumentaci, které je potřeba pro podpis smlouvy a získání dotace. Stavba rozhledny bude stát 11,2 milionu korun, 85 procent nákladů půjde z prostředků ROP a 1,5 milionu dá naše občanské sdružení TJ SA Špičák,“ uvedl starosta Linhart.              

Lidem ze Špičáku, ať už z areálu nebo TJ, trvalo přibližně osm let, než se jim podařilo tento projekt prosadit. „Splní se tak sen několika generací, které o rozhlednu na Špičáku usilovaly více než 50 let. Každopádně celá oblast Železnorudska díky ní získá na další atraktivitě a pestrosti turistické nabídky. Výhled na Alpy, ale i skrze celé šumavské údolí vlastně až k Plzni určitě bude stát za to,“ dodal Linhart. V oblasti Šumavy se nachází nejbližší rozhledna na hoře Poledník.

Rozhlednu na Špičáku si přálo již několik generací sportovců a turistů | Autor: Projekt 99 s.r.o.  

Rozhledna bude vysoká 26,5 metru, nejvyšší stromy na vrcholku Špičáku dorůstají maximálně do výšky 24 metrů. Půdorys rozhledny bude 4,60 x 4,60 metrů. Stát bude na místě, které je vzdálené zhruba 50 metrů od koncového vratného kola sedačkové lanovky ve směru její osy, nebo pro lepší představivost asi 20 metrů za kioskem s občerstvením, který stojí na vrcholu Špičáku. Otevřena pro veřejnost bude během letní sezony v souladu s letním provozem lanovky na vrchol Špičáku. Stavba má základní ocelovou konstrukci a bude opláštěna dřevem. Na její ochoz se vejde až 60 turistů. 

Fotogalerie

Vizualicace rozhledny na vrcholku šumavského Špičáku | Autor: Projekt 99 s.r.o.
Rozhlednu na Špičáku si přálo již několik generací sportovců a turistů | Autor: Projekt 99 s.r.o.