Jsme televize vašeho kraje

Zastupitelé smetli ze stolu nabídku Amádea, pozemky za 1,4 miliardy město nekoupí

Plzeň, publikováno 23.05.2013, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Návrh společnosti Amádeus Plzeň na odkoupení pozemků na místě bývalého DK Inwest a v jeho sousedství za cenu 1,4 miliardy korun smetli ve čtvrtek ze svých stolů plzeňští zastupitelé. Po bouřlivé debatě, kdy se projednávaly dvě varianty nabídky, koupi pozemků zastupitelé téměř jednohlasně zamítli. Proti nehlasoval nikdo z přítomných, pouze dva se zdrželi hlasování.

Zastupitelstvo se rozhodovalo, zda přistoupí na časově omezenou nabídku Amádea a koupí 23 tisíc čtverečních metrů pozemků za zmíněnou sumu přesahující jednu miliardu. Druhou variantu, kterou doporučila i majetková komise města a finanční výbor, bylo nepřistoupit na nabídku firmy. Představitelům města navíc druhá varianta ukládá povinnost, jednat se zástupci Amádea o jiných možnostech, jak se vyrovnat poté, co Plzeňané v referendu odmítli stavbu obřího obchodního centra.

Opozice v debatě předcházejíc hlasování kritizovala, jak již bývá tradicí vedení města za to, že v kauze nikam nepokročilo a že se nic neděje. Zároveň se opoziční zastupitelé dožadovali vyjádření právní kanceláře, která měla městu poradit, jak má v kauze dál pokračovat. „Nikdo nemůže od právníků čekat, že nám řeknou, jakou cestou se máme vydat, abychom u soudu uspěli. Děláme všechno, k čemu nás zastupitelstvo zavázalo,“ reagoval na kritiku ekonomický náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD). Dodal, že nabízená cena pozemků od Amádea je předražená, skutečná hodnota pozemků se prý pohybuje okolo 270 milionů korun.

Zastupiteli Petru Osvaldovi se pak těsně před hlasováním podařilo do návrhu druhé varianty vložit přesně formulovaný požadavek, že se ekonomickému náměstkovi primátora ukládá jednat s vlastníkem pozemků, společností Amádeus o nabídce, odkoupit pozemky za cenu v místě a čase obvyklou. Zároveň musí ekonomický náměstek se svými lidmi hledat na tuto transakci potřebné zdroje financí. 

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš