Jsme televize vašeho kraje

Opoziční zastupitelé důrazně požadují přítomnost šéfa představenstva PMDP na schůzích zastupitelstva

Plzeň, publikováno 23.05.2013, autor: Richard Beneš

Logo PMDP | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Pořádný poprask způsobilo na čtvrtečním jednání plzeňského zastupitelstva vyjádření náměstka hejtmana Plzeňského kraje a zároveň i předsedu představenstva Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) Václava Šlajse (ČSSD). Ten ve středu pro náš server Regionpodlupou.cz uvedl, že nebude chodit na jednání zastupitelstva, pokud se bude vůči němu opozice chovat vulgárně a urážlivě. Zastupitelé se v úvodu svého jednání tomuto tématu věnovali 45 minut a bylo kolem toho pořádně husto.

Jako první vystoupil Ondřej Ženíšek (TOP 09) a zeptal se svých kolegů na to, zda souhlasí s tím, aby předseda představenstva tak významné městské společnosti nechodil na jednání zastupitelstva. Zároveň vyjádřil pochyby nad tím, zda se nejedná o střet zájmů, když Šlajs vykonává funkci náměstka hejtmana a zároveň je i předsedou představenstva PMDP. Zastupitelé z TOP 09 v minulosti několikrát kritizovali nepřítomnost Šlajse na zastupitelstvu, protože mu nemohli položit dotazy. „Žádám, aby byl předseda představenstva PMDP od příště zván na každé jednání. Je na místě, aby byl přítomen představitel tak významné městské společnosti,“ řekl Ženíšek.

„Zvolení pana kolegy Šlajse do funkce předsedy představenstva PMDP jsme diskutovali, řešili jsme, zda má zůstat, nebo odejít. Dospěli jsme k názoru, že má zůstat, nedomníváme se, že jde o střet zájmů. Nikde není zakotveno, že by měli předsedové představenstva městských společností pravidelně chodit na jednání zastupitelstva,“ uvedl náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Podle jeho slov zastává Šlajs svoji funkci kvalitně i správně a nebylo by dobré po dvou létech měnit předsedu představenstva. „Pan Šlajs nám funkci nabídl k dispozici, ale nepřijali jsme ji,“ řekl Zrzavecký.

„Nevím, co dělá člověk, který neunese kritiku zastupitelstva v čele představenstva PMDP. Takovou funkci by měli vykonávat odolnější jedinci a měli by být přítomni na každém jednání zastupitelstva. Je evidentní, že Šlajs nechce s tímto zastupitelstvem hovořit,“ konstatoval další opoziční zastupitel Marcel Hájek (Občané.cz).  

„Chceme se ptát předsedy představenstva PMDP na zastupitelstvu na různé věci, na písemné interpelace nejsem zvědavý. Vyzývám proto radu města, aby zajistila přítomnost šéfa představenstva PMDP na schůzích zastupitelstva,“ požadoval Tomáš Jílek (TOP 09).

Předseda klubu zastupitelů ODS radní Robert Houdek slíbil, že bude apelovat na své kolegy z ČSSD, aby se do budoucna zajistila přítomnost předsedy představenstva PMDP na schůzích zastupitelstva.  

Radní pro dopravu Miloslav Šimák (ČSSD) se zase přimlouval za to, aby se na veřejném jednání zastupitelstva neprobíraly citlivé údaje z prostředí PMDP. „Nic nebrání tomu, abychom mimo veřejné jednání zastupitelstva probírali problémy, které nás trápí,“ řekl Šimák. Reagoval tak na nabídku svého kolegy Šlajse, který přislíbil účast na jednání klubu TOP 09, kde je ochoten probírat záležitosti kolem PMDP. 

Fotogalerie

Logo PMDP | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz