Jsme televize vašeho kraje

Trojici mladých členů ODS z Plzeňska stíhá policie za podvody s palivy

Plzeň, publikováno 24.05.2013, autor: Richard Beneš

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Horký brambor řeší od pátečního rána vedení plzeňské ODS, trojice jejích mladých členů má být zapletena do gangu, který se zaměřoval na podvodné obchody s pohonnými hmotami. Podle informací deníku Právo stíhá policie osm podezřelých pro trestný čin krácení daně, za což jim hrozí až desetiletý trest vězení. Případem se zabývá Útvar odhalování korupce a finanční kriminality a je na něj uvaleno embargo.

„Snažíme se od rána společně s dalšími členy vedení ODS spojit s trojicí našich lidí, kteří v případu figurují, aby nám podali vysvětlení, ale zatím se to nedaří. Podle našich informací jsou všichni tři již na svobodě,“ uvedl k případu Roman Jurečko, místopředseda regionálního sdružení ODS s tím, že se jedná o selhání jednotlivců.

Pro server Regionpodlupou.cz pak Jurečko potvrdil, že do případu jsou zapleteni Radek Mráz, Tomáš Vlček a Adam Soleh, kteří v ODS zastávali různé funkce. Nejvýznamnější posty má Mráz, který je předsedou místního sdružení Malesice, dále je členem regionální rady a oblastní rady. Je také zastupitelem na ÚMO Plzeň 1 a členem dozorčí rady městské společnosti Parking Pilsen provozující mimo jiné prkovací dům Rychtářka. Další ze stíhaných mužů, Adam Soleh, působil v minulosti jako člen oblastní rady a byl i v dozorčí radě společnosti Plzeňská teplárenská. Třetí stíhaný Tomáš Vlček je zase dva měsíce asistentem náměstka primátora Petra Runda (ODS), kde pracuje na částečný úvazek. 

Gang, který obchodoval s pohonnými látkami a neplatil daně, využíval podle deníku Právo bílé koně. Tito lidé se pak vydávali za jednatele firem, kteří prodávali paliva a neplatili daně. Řada najatých „bílých koní“ obývala plzeňskou ubytovnu ve Švihovské ulici, kterou vlastní významný člen ODS Petr Štrunc.  

Podle předsedy plzeňského sdružení ODS Jiřího Šnebergra navrhne vedení sdružení, aby se trojici zmíněných mladých mužů pozastavilo členství v ODS až do doby vyřešení celé kauzy. V případě jejich odsouzení budou vyloučeni z ODS. 

„Považuji informace o našich členech, které se dnes objevily v denním tisku, za mimořádně závažné. I když ctím presumpci neviny, tak se domnívám, že by tito obvinění členové měli sami odejít z ODS. K tomuto kroku je i tímto prohlášením vyzývám. V případě, že budou zproštění obvinění a ukáže se, že žádný trestný čin nespáchali, pak jim nic nebrání v tom, aby do ODS opětovně vstoupili,“ reagoval na situaci předseda Regionálního sdružení ODS Plzeňského kraje Jiří Pospíšil.  

 



Fotogalerie

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš