Jsme televize vašeho kraje

Cena 1. června se letos nebude udělovat, sejdou se její žijící laureáti

Plzeň, publikováno 24.05.2013, autor: Richard Beneš

Cenu 1. června získala loni socioložka Jiřina Šiklová | Autor: Magistrát města Plzně - Martin Pecuch

Poprvé od roku 1993 se v Plzni nebude udělovat nejvýznamnější ocenění, kterým je Cena 1. června. U příležitosti 60. výročí událostí z 1. června roku 1953, kdy se Plzeňané jako jediní v republice vzepřeli měnové reformě, letos město chystá setkání všech laureátů zmíněné ceny. Ta se uděluje za významný přínos k prosazování demokracie, svobody a spravedlnosti a za obhajobu lidských práv a svobod v médiích. Pro server Regionpodlupou.cz to uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

„Už nyní máme potvrzenou více jak polovinu laureátů naší ceny, uskuteční se velké pietní setkání na náměstí T.G.Masyryka. Letos ty oslavy pojmeme poněkud jinak. Nebude se udělovat cena jako obvykle, ale budou se udělovat pamětní listy pozůstalým události a zároveň se setkají všichni žijící laureáti ceny,“ popsal událost primátor Baxa (ODS).   

Katedra historie Fakulty pedagogické na ZČU se k této významné plzeňské události přihlásila uspořádáním odborné historické konference na téma Naše měna je pevná. Ta proběhne ve dnech 31. května a 1. června v prostorách plzeňské radnice. Se svými příspěvky na ní vystoupí například docent Jiří Pernes z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky, Petr Bednařík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy nebo sociolog, předseda exilové Československé sociálně demokratické strany a plzeňský rodák Karel Hrubý.

Dne 1. června se připomíná veřejné vystoupení Plzeňanů proti totalitnímu režimu v roce 1953, říká se mu také "Den prvního zvonění." Tehdy se postavili Plzeňané otevřeně proti komunistickému režimu, aby vyjádřili nesouhlas s probíhající měnovou reformou. Toto vůbec první povstání proti komunistickému režimu v Evropě však tehdejší režim potlačil a utajil. V souvislosti s nepokoji bylo v Plzni odsouzeno 331 osob, někteří až na 14 let vězení. Celkem 50 rodin bylo vystěhováno z města do zapadlých pohraničních obcí, celá řada lidí přišla o práci a mnozí byli léta diskriminováni.

Cenu 1. června již v Plzni získalo za významný přínos k prosazování demokracie, svobody a spravedlnosti a za obhajobu lidských práv a svobod v médiích celkem 20 osobností. Získal ji i bývalý prezident Václav Havel, spisovatel Jiří Gruntorád, jejím držitelem je například Pavel Tigrid, který ji získal jako vůbec první, dále Jaromír Štětina, Jefim Fištejn, Ivan Medek, Jan Šibík, Jiří Stránský nebo Jacques Rupnik a Dana Němcová. Loni cenu převzala socioložka Jiřina Šiklová a in memoriam ji získal také básník, publicista a politický vězeň Ivan Magor Jirous. 

Fotogalerie

Cenu 1. června získala loni socioložka Jiřina Šiklová | Autor: Magistrát města Plzně - Martin Pecuch