Hejtman předal šesti výrobcům titul Regionální potravina Plzeňského kraje 2015
Plzeňský kraj, publikováno 24.05.2013, autor: Richard Beneš
Titulem Regionální potraviny Plzeňského kraje 2013 se může pyšnit šest výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi, které porota ocenila v tradiční soutěži. Celkem 22 regionálních výrobců do soutěže přihlásilo 52 produktů rozdělených do devíti kategorií. Nejsilnější zastoupení měly kategorie masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas a alkoholické i nealkoholické nápoje. Ceny vítězům předal hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a náměstek úseku zemědělských komodit Ministerstva zemědělství ČR Jiří Mach.
„Děkuji prodejcům a děkuji všem poctivým výrobcům potravin, kteří vyrábějí kvalitní jídlo. Ať se jim daří,“ řekl po předání cen hejtman Milan Chovanec (ČSSD).
Regionální potravinou se v letošním ročníku soutěže stala Přešínská tlačenka speciál z produkce Řeznictví a uzenářství Herejk, s.r.o., svatební koláče se šlehaným máslem, které peče Vlasta Václavíková – Cukrárna-pekárna U Marka, dále pak Pošumavské řezy s tvarohovou náplní a směsí lesního ovoce, které jsou dílem Střední školy zemědělské a potravinářské, Klatovy. Titul získal také Nebílovský mošt s příchutí jablko, červená řepa a mrkev, jehož výrobcem je Lukrena, a.s., která bodovala i s dalším svým produktem, kterým jsou sušená jablka. Posledním oceněným produktem je uzený siven s hlavou ze Zpracovny ryb Klatovy.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo užívat zdarma značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V Plzeňském kraji se Regionální potravina udělovala už počtvrté. Oceněné produkty používá Plzeňský kraj při svých prezentacích na veletrzích a dalších podobných akcích, výrobky se také stávají součástí darů pro návštěvy krajského úřadu.