Jsme televize vašeho kraje

Velitel plzeňské městské policie neuspěl u povinných zkoušek a jde do civilu

Plzeň, publikováno 24.05.2013, autor: Richard Beneš

Městská policie - ilustrační foto | Autor: MMP - Martin Pecuch

Zkouškou z odborné způsobilosti před komisí ministerstva vnitra neprošel velitel plzeňské městské policie Antonín Šturm, byl nucen opustit opustit velitelský post a u městské policie zůstává nyní jen jako civilní zaměstnanec. Plzeňské zastupitelstvo ve čtvrtek pověřilo vedením městské policie dosavadního zástupce velitele MP Marka Šilhana.

Radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS) v souvislosti se změnou na postu velitele městské policie uvedl, že každý ze strážníků a to včetně velitele musí jednou za tři roky vykonat zkoušku, kde má prokázat znalosti o obecném právním vědomí. „Pan Šturm ve zkoušce bohužel neuspěl, nesplnil co měl a jako velitel skončil, protože mu vypršela platnost zkoušky podle zákona o obecní policii. V současné době nemůže nosit uniformu a nemá oprávnění strážníka. Po uplynutí určité doby si může zkoušku zopakovat,“ vysvětlil radní Houdek. Dodal, že dnes již bývalý velitel městské policie měl v nedávné době velmi vážné rodinné problémy, které se zřejmě podepsaly na jeho neúspěchu před zkušební komisí.

Podle informací serveru Regionpodlupou.cz byl Antonín Šturm velmi uznávaným a respektovaným velitelem. Nově jmenovaný velitel Marek Šilhan vystudoval plzeňskou právnickou fakultu a u městské policie působí od roku 2001. Vedením městské policie je pověřen do června roku 2014.

Na funkci velitele městské policie v Plzni rezignoval v roce 2009 dlouholetý velitel Luděk Hosman. Důvodem k rezignaci byla skutečnost, že z velké části opsal bakalářskou práci svého nadřízeného. Jeho pochybení vyšlo najevo v souvislosti s kauzou „rychlostudentů a plagiátorů“ na plzeňské právnické fakultě.   

Fotogalerie

Městská policie - ilustrační foto | Autor: MMP - Martin Pecuch