Jsme televize vašeho kraje

Tři mladí členové plzeňské ODS stíhaní v kauze podvodů s palivy zrušili nebo pozastavili členství ve straně

Plzeň, publikováno 27.05.2013, autor: Richard Beneš

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Dva ze tří mladých členů plzeňské ODS, zapletených do gangu, který měl dělat podvody s pohonnými hmotami, již oznámilo, že ukončí členství ve straně. Třetí z nich prý do vyřešení celé záležitosti zatím jen pozastaví členství v řadách občanských demokratů. Pro server Regionpodlupou.cz to uvedl manažer Michal Šašek.

Zřejmě již v úterý skončí podle Michala Šaška v ODS Adam Soleh a Tomáš Vlček, členství si pozastavil Radek Mráz. Poslední jmenovaný tedy přestane vykonávat funkce související s jeho členstvím v ODS. Mráz byl až doposud předsedou místního sdružení Malesice, dále členem regionální rady a oblastní rady. Je také zastupitelem na ÚMO Plzeň 1 a členem dozorčí rady městské společnosti Parking Pilsen provozující mimo jiné parkovací dům Rychtářka. „Zatím nebylo rozhodnuto, zda neskončí Mráz také na postu zastupitele prvního městského obvodu, o tom se bude teprve rozhodovat,“ řekl Michal Šašek.

Další ze stíhaných mužů, Adam Soleh, působil v minulosti jako člen oblastní rady a byl i v dozorčí radě společnosti Plzeňská teplárenská. Třetí stíhaný Tomáš Vlček byl dva měsíce asistentem náměstka primátora Petra Runda (ODS), kde pracoval na částečný úvazek. O tento post přišel již v pátek minulého týdne, kdy se celá aféra provalila.

V souvislosti s podvody s pohonnými hmotami stíhá policie osm podezřelých pro trestný čin krácení daně, za což jim hrozí až desetiletý trest vězení. Případem se zabývá Útvar odhalování korupce a finanční kriminality a je na něj uvaleno embargo. Gang, který obchodoval s pohonnými látkami a neplatil daně, využíval podle deníku bílé koně. Tito lidé se pak vydávali za jednatele firem, kteří prodávali paliva a neplatili daně. Řada najatých „bílých koní“ obývala plzeňskou ubytovnu ve Švihovské ulici, kterou vlastní významný člen ODS Petr Štrunc.

K odchodu z ODS vyzval trojici stíhaných mužů minulý týden v pátek předseda Regionálního sdružení ODS Plzeňského kraje Jiří Pospíšil. Ve svém prohlášení uvedl, že ctí presumpci neviny, ale zároveň se domnívá, že by trojice měla sama odejít z ODS. V případě, že budou zproštění obvinění a ukáže se, že žádný trestný čin nespáchali, pak jim nic nebrání v tom, aby do ODS opětovně vstoupili, uvedl Jiří Pospíšil. 

Fotogalerie

Sídlo ODS v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš