Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň vyhlašuje výběrové řízení na prestižní post ředitele Divadla J.K.Tyla

Plzeň, publikováno 31.05.2013, autor: Richard Beneš

Divadlo J.K.Tyla si na nového ředitele ještě nějaký čas počká | Autor: Richard Beneš

Výběrové řízení na post ředitele Divadla J.K.Tyla (DJKT) vyhlásí město přesně 1. června a přihlášky se budou přijímat až do konce srpna. V polovině září bude jednat výběrová komise a výsledek výběrového řízení bude známý po jednání rady, která proběhne 17. října. Post ředitele Divadla J.K.Tyla (DJKT) opustí k 31. červenci jeho současný ředitel Jan Burian, který se postaví do čela Národního divadla. Dočasným ředitelem DJKT bude od 1. srpna Ilja Racek, kterého doporučila umělecká rada divadla.

„Nový ředitel divadla, který vzejde z výběrového řízení, by se měl funkce ujmout k 1. lednu 2014. Datum nástupu nového ředitele vzešlého z řádného výběrového řízení může být přizpůsoben možnostem vybraného kandidáta, maximálně však do září 2014,“ informovala náměstkyně primátora Eva Herinková (ČSSD), která po jednání rady představila harmonogram výběrového řízení.

Do doby jmenování řádného ředitele bude řízením DJKT dle doporučení Umělecké rady DJKT dočasně pověřen pan Ilja Racek, který je na základě jednání s náměstkyní Evou Herinkovou připraven se za těchto podmínek dočasného řízení DJKT v Plzni ujmout se vší svojí odbornou erudicí.  Umělecká rada DJKT přijala na svém zasedání na začátku dubna letošního roku návrh ředitele Jana Buriana pověřit právě Ilju Racka dočasným ředitelem DJKT na dobu od 1. srpna do ukončení divadelní sezóny 2013/14.

"Ředitel DJKT by měl být člověk vzdělaný v oboru s nejméně tříletou praxí v řídicí funkci v oblasti kultury a umění," uvedla Herinková s tím, že vedení města přímo osloví tři až čtyři osobnosti, aby se přihlásily do výběrového řízení. Jejich jména však s ohledem na jejich současnou práci nechtěla specifikovat. Magistrát nebude hledat nového ředitele v zahraničí. Do výběrového řízení by se měl přihlásit i Ilja Racek, který bude vedením divadla pověřen na dobu určitou.

V minulosti byl Ilja Racek ředitelem ostravského divadla a až do letošního ledna vedl Televizní studio České televize Ostrava. Má bohatou divadelní praxi i zkušenosti. Fungování ostravského divadla je navíc jako jediné srovnatelné s plzeňským divadlem. Pověřený ředitel Ilja Racek by měl řídit DJKT zřejmě i v okamžiku, kdy se bude polovina instituce stěhovat do nové budovy divadla v Jízdecké ulici, které se nyní buduje a dokončena bude na jaře 2014.

 

Fotogalerie

Divadlo J.K.Tyla si na nového ředitele ještě nějaký čas počká | Autor: Richard Beneš