Jsme televize vašeho kraje

Nová kampaň Respektuj 18 má změnit v Plzni náhled dospělých na podávání alkoholu mladistvým

Plzeň, publikováno 29.05.2013, autor: Richard Beneš

Proti nalévání alkoholu mladistvým vystupují reální plzeňští hospodští i prodavači alkoholu | Autor: Reprofoto - Richard Beneš

Město Plzeň se zapojilo vedle společnosti Plzeňský Prazdroj a Centra protidrogové prevence a terapie do masivní kampaně nazvané Respektuj 18, která startuje 1. června. Cílem kampaně je poutat pozornost široké veřejnosti ke stále se stupňující konzumaci alkoholu nezletilými osobami. Kampaň by měla změnit postoj lidí k této problematice a podpořit omezení prodeje a podávání alkoholu mladistvým.

Projekt Respektuj 18, reaguje na zvyšující se konzumaci alkoholu nezletilými. Z dostupných zdrojů je známá skutečnost, že v Plzni alkohol okusí mladiství v převážné většině před 15. rokem. S některým typem alkoholu experimentují nezletilí ve věku 6 až 11 let ve 30 procentech, od 12 do 14 let až v 60 procentech a patnácti až sedmnáctiletí dokonce v 90 procentech. Zkušenosti s pitím alkoholu však mají už i šestileté děti. „Výsledky poslední Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách z roku 2011 mimo jiné ukázaly, že studenti a žáci v České republice jsou v pomyslném žebříku konzumace alkoholu na předních místech v Evropě,“ doplňuje Aleš Průša z odboru bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu.

Plzeň dlouhodobě věnuje v rámci projektu Bezpečné město této problematice pozornost. Proto uvítala iniciativu Plzeňského Prazdroje a Centra protidrogové prevence a terapie zintenzivnit preventivní aktivity. Konkrétními kroky bude nejen speciální informační program pro vybrané cílové skupiny, zejména pak prodejce alkoholu, ale také mediální kampaň. „Její smysl je ve snaze změnit postoje k užívání alkoholu,“ říká Aleš Průša.

Zatím poslední kontrola zaměřená na podávání alkoholu mladistvým, která proběhla v Plzni během uplynulého víkendu, odhalila čtyři provinilce. „Jednalo se o dvě dívky ve věku 15 a 16 let a dva sedmnáctileté mladíky. Nejvíce nadýchala šestnáctiletá dívka, které při první dechové zkoušce byla naměřena hodnota 0,96, při druhém testu byla hodnota ještě vyšší. Přístroj ukázal 1,11 promile,“ uvedl Aleš Průša.

Hlavní pozornost komunikační kampaně se upírá na profesionály, personál v hospodách, barech, restauracích nebo stáncích, a na dospělou veřejnost, rodiče dětí, kamarády a známé nezletilých, kterým již bylo 18, a buď konzumaci mladistvých tolerují, nebo jim ji sami zprostředkují. Mladiství jsou tak jen nepřímou cílovou skupinou této kampaně.

„Začínající kampaň je jen prvním krokem k ovlivňování postoje jednotlivých skupin. Proto jsme vybrali do kampaně reálné lidi, kteří jsou respektováni díky svému postoji. Dodržují zákony a morální zásady a dávají to otevřeně najevo,“ uvádí Drahomíra Mandíková, ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje. Společně s mediální kampaní se spustí internetové stránky www.respektuj18.cz. Budou k dispozici všem, kteří chtějí poradit, co dělat v konkrétních situacích. „Web bude obsahovat také zajímavé informace o alkoholu, o jeho působení na organizmus člověka,“ dodává Drahomíra Mandíková.

„Šokovala mě čísla svědčící o tom, kolik nezletilých má v Plzni zkušeností s konzumací alkoholu. Jsem rád, že projekt sází dlouhodobě na prevenci,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS). „Je třeba zapracovat i na represivní stránce celé věci. V současné době je velmi snadné, aby si děti objednaly v barech a klubech alkohol. Těm, co to nalévají, je to jedno. Při kontrolách se pak mladiství vymlouvají, že jim alkohol kupoval starší kamarád, který už z podniku odešel. A pokud policie při kontrolách nechytí za ruku barmana, který alkohol nalévá mladistvým, tak se celá věc velmi obtížně dokazuje,“ konstatoval radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS) s tím, že městská policie bude intenzivněji kontrolovat dodržování zákazu podávání alkoholu mladistvým.

„Změna postojů veřejnosti je dlouhodobý proces, ale vzhledem ke stále narůstajícímu počtu mladistvých, kteří mají zkušenosti s alkoholem, jsme se rozhodli čelit tomuto problému a začít něco dělat. Důležité je především změnit postoj dospělých, jejich toleranci k pití alkoholu dětmi. Je třeba si uvědomit, že hrozí závažná rizika související s bezprostředním účinkem alkoholu, kdy může dojít k otravě alkoholem, která může skončit až úmrtím. Může dojít k úrazu nebo trestné činnosti vzhledem k výrazně klesající rozlišovací schopnosti,“ upozorňuje Markéta Zabloudilová, ředitelka Centra protidrogové prevence a terapie. 

Další z vizuálů, kterými Plzeňané bojují proti nalévání alkoholu mladistvým | Autor: Reprofoto - Richard Beneš 

Fotogalerie

Proti nalévání alkoholu mladistvým vystupují reální plzeňští hospodští i prodavači alkoholu | Autor: Reprofoto - Richard Beneš
Další z vizuálů, kterými Plzeňané bojují proti nalévání alkoholu mladistvým | Autor: Reprofoto - Richard Beneš