Jsme televize vašeho kraje

Další poslanec Věcí veřejných začal jezdit na Plzeňsko, aby zde udělal pořádek, teď přijel Babák

Plzeň , Dobřany, publikováno 29.05.2013, autor: Richard Beneš

Radnice v Dobřanech - ilustrační foto | Autor: Město Dobřany

Po Vítu Bártovi (VV) začal podnikat výjezdy do Plzně a okolí i další poslanec VV, kterým je Michal Babák, jenž po vzoru svého šéfa rovněž odhaluje různé nešvary. Babák na besedě s novináři oznámil, že jeho právní zástupce podal v březnu trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření z trestného činu zneužití informace. Jedná se o údajnou spekulaci s pozemky, kterou mají mít na svědomí dva úředníci městského úřadu v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Transakce jim měla vydělat statisíce korun.

Pozemky o rozloze 27 tisíc čtverečních metrů měli koupit za 40 tisíc korun dva pracovníci dobřanského městského úřadu od soukromého vlastníka už v roce 2001. O tři roky později se pozemky staly součástí nového územního plánu města, kde se počítá s jeho dalším rozvojem. V roce 2006 pozemky město koupilo od svých zaměstnanců za 1,2 milionu korun a oba ještě k tomu získali stavební parcelu.   

Poslanec Babák je přesvědčen o nemorálním jednání pracovníků úřadu, protože věděli o plánovaném rozvoji města, na kterém pak následně vydělali. Vedení města mělo podle Babáka úředníky donutit, aby pozemky poskytli za pořizovací cenu, nebo je město nemělo vůbec kupovat.

Místostarostka Dobřan a senátorka Dagmar Terelmešová (ČSSD) se bránila tvrzením Babáka tím, že na dalším prodeji pozemků vydělá miliony. Podle jejích slov může být v lokalitě až 40 stavebních parcel a každá z nich je prodejná za částku kolem 750 tisíc korun.

Na obranu zaměstnanců úřadu vystoupil i starosta Dobřan Marek Sýkora, který se ohradil proti tvrzení Babáka, jenž označil úředníky za spekulanty a vyzval k dodržování presumpce neviny. V současné době totiž případ vyšetřuje policie.  

Fotogalerie

Radnice v Dobřanech - ilustrační foto | Autor: Město Dobřany