Jsme televize vašeho kraje

Memorandum kraje zajistí další miliony pro projekt EHMK 2015

Plzeňský kraj, publikováno 30.05.2013, autor: Richard Beneš

EHMK - Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Memorandum o spolupráci Plzeňského kraje a města Plzně na projektu Evropského hlavního města kultury 2015 (EHMK) schválili radní Plzeňského kraje. Náměstek hejtmana Jiří Struček (ČSSD) uvedl, že memorandum vymezuje ve dvou částech stěžejní projekty, kterými kraj projekt EMHK 2015 podpoří a kolik na ně poskytne peněz. Na klíčové projekty poskytne Plzeňský kraj 30 milionů korun.

V první části memoranda stojí, že kraj podpoří pěti miliony projekt Západočeské baroko, dále by se měl podílet na revitalizaci a rekonstrukci interiérů, které v Plzni navrhoval světoznámý architekt Adolf Loos. „Částka poskytnutá krajem se bude v tomto případě odvíjet od toho, zda bude projekt podpořen dotací z Norských fondů. V případě přidělení dotace by se jednalo o 50 milionů korun,“ řekl náměstek Struček. Dále také Plzeňský kraj hledá vhodné vícezdrojové financování stavby budovy Západočeské galerie, která se zatím z důvodu chybějících peněz nerealizuje.    

Druhá část memoranda vymezila finanční podporu ve výši 30 milionů korun pro klíčové projekty, jejich propagaci a marketink. Současně zde též Plzeňský kraj deklaruje uspořádání Her VII. Letní olympiády dětí a mládeže ČR v červnu 2015. Olympiádu hodlá kraj podpořit částkou 10 milionů korun.

Memorandu vychází z předpokladu, že kraj v rámci spolupráce na projektu EHMK zachová v létech 2014 – 2015 finanční rámec podpory projektům a subjektům zapojeným do projektu EHMK. Jedná se například o Mezinárodní folklorní festival CIOFF, Bienále kresby Plzeň, Mezinárodní festival Divadlo v Plzni Festival českých filmů Finále, Smetanovské dny, Skupova Plzeň, Haydnovy hudební slavnosti, nebo Hudba v synagogách Plzeňského regionu. V současné době se finanční podpora kraje projektu EHMK blíží k částce 200 milionů korun. Memorandum musí schválit ještě krajské zastupitelstvo.     

Fotogalerie

EHMK - Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš