Jsme televize vašeho kraje

Stíhaný Mráz rezignoval na členství v dozorčích radách městských společností, zůstává zastupitelem

Plzeň, publikováno 30.05.2013, autor: Richard Beneš

Radek Mráz | Autor: ODS Plzeň

Na členství v dozorčích radách plzeňských městských společností Parking Plzeň a Obytná zóna Sylván rezignoval ke čtvrtku Radek Mráz (Nezařazený, dříve ODS), kterého spolu s dvojicí dnes již bývalých členů ODS stíhá policie v kauze gangu, jenž má na svědomí rozsáhlé podvody s pohonnými hmotami. Na tiskové konferenci po jednání Rady města Plzně to oznámil primátor Martin Baxa (ODS).

„Rada města Plzně v působnosti valné hromady obou společností rezignace pana Mráze vzala na vědomí a uložila náměstku primátora Martinu Zrzaveckému (ČSSD) předložit na jednání Zastupitelstva města Plzně nominaci nových členů. Od dnešního dne tedy Radek Mráz nepůsobí v žádné obchodní společnosti s podílem města Plzeň,“ uvedl primátor Baxa.

Už začátkem tohoto týdne pozastavil Mráz své členství v ODS a přestal vykonávat funkce související s jeho členstvím u občanských demokratů. Mráz byl předsedou místního sdružení ODS Plzeň Malesice, dále členem regionální rady a oblastní rady. I nadále ovšem zůstává členem zastupitelstva na ÚMO Plzeň 1. Původně se předpokládalo, že Mráz odejde i ze zastupitelstva a některá média o jeho odchodu už dokonce informovala. Podle informací serveru Regionpodlupou.cz však Mráz v zastupitelstvu na plzeňské jedničce zůstává jako nezařazený.   

Zatímco Mráz své členství v ODS jen pozastavil do doby, než bude jeho případ vyřešen, jeho dva stíhaní kolegové Adam Soleh a Tomáš Vlček již raději řady občanských demokratů na vlastní žádost opustili. V minulosti Soleh působil jako člen oblastní rady a byl i v dozorčí radě společnosti Plzeňská teplárenská. Třetí stíhaný Tomáš Vlček byl dva měsíce asistentem náměstka primátora Petra Runda (ODS), kde pracoval na částečný úvazek. O tento post přišel již v pátek minulého týdne, kdy se celá aféra provalila.

V souvislosti s podvody s pohonnými hmotami stíhá policie osm podezřelých pro trestný čin krácení daně, za což jim hrozí až desetiletý trest vězení. Případem se zabývá Útvar odhalování korupce a finanční kriminality a je na něj uvaleno embargo. Gang, který obchodoval s pohonnými látkami a neplatil daně, využíval podle deníku bílé koně. Tito lidé se pak vydávali za jednatele firem, kteří prodávali paliva a neplatili daně. Řada najatých „bílých koní“ obývala plzeňskou ubytovnu ve Švihovské ulici, kterou vlastní významný člen ODS Petr Štrunc.

K odchodu z ODS vyzval trojici stíhaných mužů minulý týden v pátek předseda Regionálního sdružení ODS Plzeňského kraje Jiří Pospíšil. Ve svém prohlášení uvedl, že ctí presumpci neviny, ale zároveň se domnívá, že by trojice měla sama odejít z ODS. V případě, že budou zproštění obvinění a ukáže se, že žádný trestný čin nespáchali, pak jim nic nebrání v tom, aby do ODS opětovně vstoupili, uvedl Jiří Pospíšil.

Fotogalerie

Radek Mráz | Autor: ODS Plzeň