Jsme televize vašeho kraje

Nejpopulárnějším politikem v květnu je podle agentury STEM místopředseda ODS Jiří Pospíšil

Plzeň, Praha, publikováno 30.05.2013, autor: Richard Beneš

Jiří Pospíšil se stal v květnu nejpopulárnějším politikem | Autor: Richard Beneš

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil se stal v měsíci květnu nejpopulárnějším politikem na základě výzkumu agentury STEM, pozitivně jej hodnotilo 49 procent respondentů. Druhé místo patří předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi a třetí je místopředseda ČSSD Michal Hašek. Oba získali shodně 47 procent. Na čtvrté příčce je předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová se ziskem 43 procent, pátý je pak s rozdílem jednoho procentního bodu místopředseda ČSSD i Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil se stal v měsíci květnu nejpopulárnějším politikem na základě výzkumu agentury STEM, pozitivně jej hodnotilo 49 procent respondentů. Druhé místo patří předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi a třetí je místopředseda ČSSD Michal Hašek. Oba získali shodně 47 procent. Na čtvrté příčce je předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová se ziskem 43 procent, pátý je pak s rozdílem jednoho procentního bodu místopředseda ČSSD i Sněmovny Lubomír Zaorálek.  

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil se dlouhodobě držel na druhém místě za již bývalým místopředsedou ČSSD Jiřím Dienstbierem, který byl poté, co svůj post na sjezdu sociální demokracie neobhájil, z žebříčku STEM vyřazen. Výzkum popularity STEM se již od roku 1993 zaměřuje výhradně na předsedy či místopředsedy parlamentních politických stran a rovněž na všechny členy české vlády. Většina sledovaných politiků zaznamenala stagnaci nebo mírný vzestup podílu příznivých názorů. Jedinou osobností, jejíž popularita od března klesla o devět procentních bodů, je Karel Schwarzenberg (TOP 09), kterému patří šesté místo. Kladně jej hodnotí 40 procent dotázaných občanů, což může svědčit o postupném „vyprchávání kouzla“ z období prezidentské kampaně.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas figuruje až na 18. místě žebříčku a kladné hodnocení získal jen od 23 procent respondentů. Předsedu VV Víta Bártu hodnotí kladně jen 12 procent občanů a patří mu v žebříčku až 26. místo. O příčku níž je vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake.  je se stejnou podporou ještě o stupínek níže. Nejvýrazněji však vzrostla popularita ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), který je jedenáctý a polepšil si o šest procentních bodů. Podle agentury STEM to patrně souvisí s jeho návrhy a aktivitami zaměřenými na kontrolu kvality potravin v obchodech. 

Fotogalerie

Jiří Pospíšil se stal v květnu nejpopulárnějším politikem | Autor: Richard Beneš