Jsme televize vašeho kraje

Krajská povodňová komise vyhlásila v důsledku lijáků stav ohrožení pro celý region

Plzeňský kraj, publikováno 02.06.2013, autor: Richard Beneš

Záplavy v Plzeňském kraji - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Stav ohrožení v důsledku silných dešťů a následných záplav vyhlásil v neděli odpoledne Plzeňský kraj pro celé své území po jednání krajské povodňové komise. Po vyhlášení třetího povodňového stupně má kraj možnost mimořádně a rychle manipulovat se stavem vody na přehradních nádržích jako jsou Hracholusky na Plzeňsku nebo přehrada u Nýrska na Klatovsku. Podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) už by v regionu na základě informací ČHMÚ a Povodí Vltavy nemělo docházet k zásadním problémům a kraj by měl mít po propršeném víkendu to nejhorší už za sebou.

„Čekáme jako na velkou neznámou, kolik vody nateče do přehrady Hracholusky. V Českém lese se ještě očekávají podle prognóz největší srážky, má spadnout až 20 milimetrů,“ informoval hejtman Chovanec s tím, že jasno bude až v pondělí ráno. Vedení kraje bude mít v pondělí plné ruce práce, protože od 10.00 hodin má začít jednání krajského zastupitelstva.

Povodí Vltavy začalo z přehradní nádrže Hracholusky vypouštět vodu už 18. května a až do středy by měla přehrada bezpečně zadržet vodu. „Do přehrady natéká 70 kubíků a odtéká 43 kubíků, což je neškodný odtok, který by neměl zaplavovat pole ani obce po Mži dolů. Trochu pomáháme Středočechům a Praze," vysvětlil hejtman a jistě tak uklidnil majitele mnoha objektů pod přehradou a podél řeky Mže, kteří mají se záplavami bohaté zkušenosti. Povodňová komise se opět sejde v pondělí v 9.30 hodin.  

Limit pro třetí stupeň povodňové aktivity byl v neděli odpoledne překročen ve třetině profilů v povodí Berounky. Horní toky spíše stagnují, po poledních srážkách toky odvodňující oblast Brd opětovně stoupají. Na ostatních tocích je zaznamenán pozvolný pokles. Střední toky reagují stále dotokem, většinou kolísají, či stagnují. Dolní úseky jsou na vzestupu. Po nedělních odpoledních srážkách hladiny všech toků opět stoupnou, informuje ČHMÚ.

Podle ČHMÚ k vzestupům nad stávající stupně povodňové aktivity dojde zejména v povodí Mže a Radbuzy, opětovně vzestupy na vyšší stupně povodňové aktivity lze očekávat i na Úslavě a Klabavě. Vlivem manipulace na přehradě Nýrsko bude Úhlava na úrovni druhého stupně povodňové aktivity. Na Berounce jsou již dosaženy nejvyšší stupně povodňové aktivity, kulminaci na Bílé Hoře prozatím očekáváme v pondělí v ranních hodinách.

Na svých oficiálních stránkách spustil Krajský úřad Plzeňského kraje (KÚPK) aplikaci s názvem Obnova. Jedná se o portálovou aplikaci přístupnou přes přihlašovací údaje na Portálu Plzeňského kraje, v části Krizové řízení. Aplikace Obnova se prioritně používá pro stanovení odhadu škod, došlo-li k narušení základních funkcí území v důsledku živelní nebo jiné pohromy, která je mimořádnou událostí, na jejímž základě byl vyhlášen „stav nebezpečí“ nebo „nouzový stav. KÚPK upozorňuje, že je potřeba, aby starostové vedli povodňovou knihu, kde bude zdokumentována povodeň a činnost povodňových orgánů.

„Řada lidí a firem nabízí technickou pomoc, za což jim velice děkuji. Zatím situace není kritická a věřím, že nebudeme muset krizový stav vyhlašovat,“ dodal hejtman PK Milan Chovanec.

Fotogalerie

Záplavy v Plzeňském kraji - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš