Jsme televize vašeho kraje

Povodňová situace v regionu narušila i jednání krajského zastupitelstva

Plzeňský kraj, publikováno 03.06.2013, autor: Richard Beneš

Situace je dramatická i v Seči u Blovic, kde voda přetékajícího rybníka ohrožuje celou řadu obytných domů | Autor: Richard Beneš

Povodňová situace a stav ohrožení vyhlášený pro celé území Plzeňského kraje, skutečnost, která nečekaně narušila i pondělní jednání zastupitelstva Plzeňského kraje. Vzhledem k tomu, že celá řada zastupitelů vykonává funkce starostů a radních měst i obcí a musela operativně řešit povodňovou situaci v terénu, odsouhlasilo zastupitelstvo zkrácený program jednání. Projednávaly se tedy jen body nezbytně důležité pro ekonomický chod Plzeňského kraje. Mimořádná schůze zastupitelstva se uskuteční v novém termínu 17. června a projednají se tam zbývající body, mimo jiné i kontroverzní etický kodex zastupitelů.

S návrhem na zkrácení jednání zastupitelstva přišel jako první šéf klubu zastupitelů za ODS a regionální předseda Jiří Pospíšil. „Někteří naši zastupitelé se z důvodu povodní omluvili z jednání zastupitelstva a někteří by se museli omluvit během průběhu jednání,“ vysvětlil Pospíšil. Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) konstatoval, že se nejedná jen o starosty a radní z ODS, kteří musí řešit povodňovou situaci ve svých obcích, a po přestávce nechal hlasovat o zkrácení programu jednání zastupitelstva.

V úvodu zastupitelstva se řešila aktuální povodňová situace v kraji, kde podle původních prognóz nepřestalo pršet a situace se dramatizuje. „V důsledku velké vody v Berounce bude dnes ve 19.00 hodin uzavřen most v Jateční ulici v Plzni. Most bude až do odvolání otevřen jen pro městskou dopravu,“ řekl primátor Plzně Martin Baxa. Situace značně zkomplikuje dopravní situaci v Plzni.

„Pondělní srážky budou dvojnásobné oproti nedělním odhadům, tedy osm až 12 milimetrů za 12 hodin. Podle odhadů ČHMÚ mají ustávat už v úterý a poté má jít pouze o slabé lokální deště,“ řekl hejtman Chovanec po ranním jednání krizového štábu Plzeňského kraje. Podle jeho slov se zvedá hladina řeky Úhlavy a Radbuzy. Nejhorší situace pak má nastat v Plzni na Bílé Hoře, kde se očekává dvacetiletá voda. Na třetím povodňovém stupni je v Plzeňském kraji pět toků, Klabava, Radbůza, Úhlava, Úslava a Berounka. Na Berounce lze největší problémy očekávat u Liblína na Rokycansku. Situace se zdramatizovala také v Klatovech i okolí.

Neškodné strouhy se mění v řeky | Autor: Richard Beneš 

Díky včasnému upouštění vody z přehrady Hracholusky se dařilo držet pod kontrolou situaci na řece Mži. V neděli byl přítok 70 kubických metrů za sekundu. V důsledku srážek v Českém lese a části Šumavy se průtok zvýšil na 110 kubických metrů za sekundu. Neškodný odtok mohou vodohospodáři udržet do úterní noci. Pak se odtok dostane ze současných 43 kubických metrů za sekundu na 60 až 80. To by zaplavilo jen některá pole a zahrady, nemělo by to mít zásadní dopad na majetek obyvatel, a to ani v Bdeněvsi, kde jsou vždy na Mži největší problémy. „Kraj by neměl utrpět výraznější materiální škody, ale situace je stále nejistá, protože je více srážek, než se předpokládalo,“ dodal hejtman Chovanec. Škody, které nejsou příliš vysoké, již nahlásilo kraji 15 obcí. Jedná se o Blovice, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Nepomuk, Nýřany, Plzeň. Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Sušice a Tachov. 

Fotogalerie

Situace je dramatická i v Seči u Blovic, kde voda přetékajícího rybníka ohrožuje celou řadu obytných domů | Autor: Richard Beneš
Neškodné strouhy se mění v řeky | Autor: Richard Beneš