Jsme televize vašeho kraje

TOP 09 a STAN šokuje záměr kraje vystavit díla Západočeské galerie v obchodním centru

Plzeň, publikováno 05.06.2012, autor: Richard Beneš

Vizualizace nového obchodního centra Corso na Americké třídě | Autor: Amádeus Real

Za vrchol kulturního barbarství považují představitelé TOP 09 a STAN nápad vedení Plzeňského kraje, které prezentovalo záměr spojit budoucnost Západočeské galerie v Plzni s privátním projektem firmy Amádeus Real. Radní kraje jednají o možnostech včlenit nové výstavní prostory pro expozici galerie do nově budovaného společenského a obchodního centra Corso, jež má vyrůst na místě bývalého a nedávno zbouraného DK Inwest na Americké třídě v Plzni.

„Top 09 a STAN považují tento krok za vrchol kulturního barbarství v podání krajské ČSSD, které je maskováno floskulí o příspěvku kraje k projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Jedná se o pokračování chaotických a nekoncepčních kroků ČSSD v oblasti kultury, které byly započaty devastací do té doby vynikající galerie Klatovy/Klenová krajským radním Václavem Koubíkem. Tento návrh je atakem na podstatu fungování Západočeské galerie. Zároveň to znamená, že by se pozitivní koncepce rozvoje této instituce nastavená v posledních letech absolutně zničila. Budou se snad obrazy s mimořádnou hodnotou vystavovat mezi butiky a hamburgery,“ stojí v tiskovém prohlášení TOP 09 a STAN.  

V minulosti byla na novou budovu Západočeské galerie vyhlášena architektonická soutěž na lokalitu U Zvonu, která splňovala nejpřísnější měřítka. Do soutěže se přihlásilo několik desítek uchazečů, byla posouzena odbornou porotou. Vítězný projekt je v tuto chvíli prakticky připraven k realizaci, kraj ovšem tvrdí, že nemá na realizaci peníze.

„Nová budova Západočeské galerie se tak mohla stát významnou stavbou zajišťující rozvoj cestovního ruchu a kultury nejen v samotné Plzni, ale i v celém kraji, což by jistě přineslo více pracovních míst a pomohlo by prezentovat i další turistické cíle Plzeňského kraje," říká Michal Vozobule, předseda zastupitelského klubu TOP 09 v Plzni.

„Investiční priority kraje jsou nám velkou záhadou, vládnutí ČSSD přineslo do této oblasti zmatek, který vyústil ve velké utrácení peněz do několika vybraných projektů. Neustále slyšíme, že chybí finanční prostředky na silnice, školy a další infrastrukturu, přitom nová nemocnice v Klatovech se oproti původním plánům prodražila již dvojnásobně, nakonec bude stát více než 1,5 miliardy korun,“ vypočítává Pavel Čížek kandidát TOP 09 a STAN na hejtmana Plzeňského kraje.

Plzeňský kraj podle slov mluvčí Petry Jarošové stanovil expertní pracovní tým, který vedle vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu na KÚPK Aleny Svobodové a ředitele Západočeské galerie v Plzni Romana Musila tvoří další přizvaní odborníci. Ti mají pověření jednat o případné spolupráci galerie se zástupci investora budoucího obchodního centra. Konkrétní výsledky jednání by pak měly být známy do dvou měsíců. 

„Domnívám se, že jde o nejrychlejší a ekonomicky nejúspornější variantu, jak ukázat obyvatelům Plzně, Plzeňského kraje ale i turistům skvosty, které skrývá ve svých depozitářích Západočeská galerie,“ řekl k překvapivému počinu hejtmanství samotný hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Kraj přesně před rokem z důvodu nedostatku financí dočasně odpískal stavbu nové budovy Západočeské galerie, kterou původně schválilo bývalé vedení kraje za éry ODS. Galerie měla vzniknout v centru Plzně v lokalitě U Zvonu do roku 2015 a měla se stát jedním z pilířů akcí v rámci akce Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

„I přes veškeré naše snahy se nám nepodařilo sehnat potřebnou dotaci na stavbu, která představuje investici za více než 600 milionů korun. Předpokládali jsme, že z prostředků EU seženeme na stavbu galerie alespoň polovinu potřebných prostředků, což se bohužel nestalo. Zadlužit kraj částkou větší než půl miliardy rozhodně nechceme," komentoval situaci hejtman Milan Chovanec. Dodal, že se finance nepodařilo sehnat z evropských dotací a ani z Norských fondů.

Stavbu galerie nicméně hejtman Chovanec úplně neodsoudil k zániku, ale potvrdil, že do roku 2015 zcela jistě stát nebude. Se stavbou galerie by se podle jeho slov mohlo začít někdy po roce 2015, pokud by se v projektu nějakým způsobem zeštíhlily náklady.

 

Fotogalerie

Vizualizace nového obchodního centra Corso na Americké třídě | Autor: Amádeus Real