Jsme televize vašeho kraje

Povodně v Plzeňském kraji jsou na ústupu, škody nejsou naštěstí veliké

Plzeňský kraj, publikováno 04.06.2013, autor: Richard Beneš

Povodně v Plzeňském kraji - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Z toho nejhoršího v souvislosti s povodněmi by měl být již Plzeňský kraj. Zaznělo to v úterý po poledni na tiskové konferenci po jednání krizového štábu. Hladiny rozvodněných řek proti původním předpokladům kulminovaly již v pondělí, nyní stagnuje jen řeka Radbuza. Podle prognóz hydrometeorologů se již nečekají žádné výraznější srážky v příštích dvou dnech. Během víkendu udeří jen lokální bouřky, informoval hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

„Všechny toky v regionu se pohybovaly na úrovni pěti až desetileté vody, pouze v Klabavě to byla dvacetiletá voda. Škody jsou hlášené zatím stále jen z 15 obcí a nejedná se nějak výraznější škody. Největší škodu zřejmě způsobila voda v Rejštejně na Sušicku, kde došlo k posunutí svahu a poškození krajské komunikace. Škoda se tam předběžně odhaduje na 20 milionů korun, ale komunikace je přes tuto událost průjezdná,“ uvedl hejtman Chovanec. Mezi města a obce postižené povodní patří Blovice, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Nepomuk, Nýřany, Plzeň. Přeštice, Rokycany, Stod, Stříbro, Sušice a Tachov.

Větším škodám zabránili v regionu vodohospodáři díky včasnému upouštění přehrady Hracholusky, které začalo již 18. května. Nyní se zvýšil odtok z přehrady ze 43 na 55 kubických metrů za sekundu. Tento neškodný odtok z přehrady zachycující obrovské množství srážek by měl pokračovat až do středy odpoledne. Pak musí vodohospodáři odtok zvýšit na 60 až 80 kubíků, což znamená, že podél řeky Mže může na některých místech dojít k zaplavení luk, polí nebo zahrad. Zvýšená hladina řeky by neměla ohrozit domy a chaty na březích.  

Podle informací krizového štábu byly z provozu vyřazeny jen dva vodovody v obcích Litohlavy a Černíkovice, celkem 480 obyvatel obcí je nyní odkázáno na náhradní zásobování pitnou vodou. Ohroženo není zásobování potravinami do žádné postižené oblasti. K zásahu je připravena na vyžádání i armáda, ale zatím její pomoci nebylo třeba. Vojáci mohou být nasazeni ještě na pomoc v Jihočeském a Středočeském kraji. 

Fotogalerie

Povodně v Plzeňském kraji - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš