Jsme televize vašeho kraje

Vedení ČSSD zatrhlo Miladě Emmerové kandidovat za SPOZ v krajských volbách

Praha, publikováno 05.06.2012, autor: Richard Beneš

ČSSD | Autor: ČSSD

Proti kandidatuře poslankyně ČSSD Milady Emmerové v podzimních krajských volbách za Stranu práv občanů – zemanovci (SPOZ) se v úterý jednoznačně postavilo politické grémium ČSSD. Po jednání grémia to novinářům potvrdil šéf sociálních demokratů Bohuslav sobotka s tím, že s poslankyní Emmerovou bude ještě osobně o celé věci a jejím pokračování v ČSSD jednat.

„S paní Emmerovu budu ještě mluvit a budu ji informovat o jasném závěru politického grémia. Nyní je to na paní poslankyni, jak se rozhodne, zda i nadále setrvá v řadách ČSSD a jejím poslaneckém klubu, nebo jestli se rozhodne jinak," komentoval jednání  Sobotka.

Sama Milada Emmerová už v pondělí připustila, že před kandidaturou za SPOZ ve svém domovském Plzeňském kraji dá přednost jistotě členství v ČSSD. Poslankyně podle svých slov stále věřila v dohodu s vedením ČSSD, která jí umožní kandidovat za Zemanovce, aniž by musela opustit svoji domovskou stranu. U vedení sociální demokracie neuspěla Emmerová ani s návrhem na dočasné přerušení členství ve straně. Sobotka jasně uvedl, že v případě kandidatury za SPOZ by musela Emmerová opustit nejen řady ČSSD, ale i poslanecký klub.

Svůj záměr kandidovat za SPOZ vysvětlovala Emmerová tím, že chtěla pomoci sociální demokracii v Plzeňském kraji tak, že by Zemanovci podpořili vládu levice v regionu. Nápad poslankyně Emmerové se rozhodně nesetkal s pochopením ani u vedení ČSSD v Plzeňském kraji. „Kandidaturu jsme Miladě Emmerové nedoporučili a nesouhlasíme s tím, aby zůstala v případě kandidatury členkou ČSSD. Naše stanovy neumožňují, aby člen ČSSD kandidoval za jiný subjekt, potom se ukončuje členství,“ pro Regionpodlupou.cz poslanec Václav Votava, člen KVV ČSSD. Zároveň dodal, že je jednání Emmerové překvapilo, jedná se o významného člena ČSSD, který je pro stranu důležitou osobností. 

Fotogalerie

ČSSD | Autor: ČSSD