Jsme televize vašeho kraje

Šéf Asociace krajů ČR vyrazil do terénu mapovat povodňové škody

Plzeň, Švihov, publikováno 05.06.2013, autor: Richard Beneš

Hejtman Michal Hašek navštívil v doprovodu kolegy hejtmana Milana Chovance zatopenou městskou část Roudná v Plzni | Autor: Jindra Radová - KÚPK

Místa zasažená ničivou povodní navštívil v Plzeňském kraji při své druhé zastávce do postižených regionů předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) společně s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem (ČSSD). Nejprve zamířil hejtman Hašek do Plzně do městské části Roudná, která patří tradičně mezi nejpostiženější místa ve městě. Tam ho do zatopené Luční ulice doprovodil i primátor Martin Baxa (ODS). Pak odjel Hašek do Švihova na Klatovsku.

Místa zasažená ničivou povodní navštívil v Plzeňském kraji při své druhé zastávce do postižených regionů předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) společně s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem (ČSSD). Nejprve zamířil hejtman Hašek do Plzně do městské části Roudná, která patří tradičně mezi nejpostiženější místa ve městě. Tam ho do zatopené Luční ulice doprovodil i primátor Martin Baxa (ODS). Pak odjel Hašek do Švihova na Klatovsku. 

„Na jednání Zastupitelstva Jihomoravského kraje, které se uskuteční 20. června budu navrhovat poskytnutí mimořádné pomoci ve výši jednoho milionu korun pro postižené oblasti. Hejtmanům nezasažených krajů jsem doporučil, aby také projednali možnost finanční pomoci. Budeme se domlouvat, jakým způsobem budou peníze distribuovány. Většina finanční pomoci bude směřovat pravděpodobně na Ústecko, do středních Čech a na Královéhradecko,“ řekl během návštěvy předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Každá pomoc bude podle Haška směřovat na základě darovací smlouvy konkrétní obci či subjektu. Jako další formu pomoci uvedl Michal Hašek financování pobytu dobrovolníků, kteří budou pomáhat s úklidovými pracemi. „Proto Asociace krajů doporučila vládě, aby umožnila, aby na odstraňování následků povodní pracovali nezaměstnaní. Dokonce je zde možnost financování ze státního rozpočtu až 15 tisíci korunami měsíčně po dobu tří měsíců,“ doplnil Michal Hašek. Hejtmani budou podle Haška připomínat své požadavky týkající se stabilního financování složek integrovaného záchranného systému i výstavby účinných protipovodňových opatření.

Hejtman Hašek přišel také s návrhem na to, jestli hrozí ČR, že bude vracet do Bruselu desítky miliard korun za nevyčerpané dotace, pak je otázkou, zda by vláda nedokázala vyjednat s Evropskou komisí jiné alokování těchto peněz. „Mohly by se využít na vybudování protipovodňových opatření, nebo na obnovu infrastruktury v postižených oblastech, například na silniční síť. Bude to priorita zbytku tohoto plánovacího období,“ konstatoval jihomoravský hejtman. Podle slov Michala Haška by se také měla udělat analýza, zda protipovodňové stavby, které se v ČR budují na dvacetiletou nebo padesátiletou vodu, nejsou poddimenzované.

„Děkuji za nabídnutou pomoc. Během několika dnů sdělíme, zda ji využijeme,“ řekl hejtman Milan Chovanec. Ten vyzdvihl také vynikající práci složek integrovaného záchranného systém a doplnil, že i Plzeňský kraj dostává různé nabídky pomoci. „Univerzita nám například nabízí možnost ubytovat povodněmi postižené lidi na kolejích, které budou přes léto volné,“ uvedl Milan Chovanec.

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a jeho náměstek Ivo Grüner (ČSSD) pak Michala Haška doprovázeli na cestě do Švihova. Tam jim místní situaci přiblížil starosta Václav Petrus (BEZPP). Protipovodňová opatření budovaná v posledních deseti letech podle starosty zafungovala velmi dobře, takže do města se voda nedostala. Švihov patřil při povodních v roce 2002 k nejvíce postiženým obcím v Plzeňském kraji. Za oběť povodni tam padlo i několik domů. Bezprostředně poté, se však ve Švihově začala budovat protipovodňová opatření, která se nyní osvědčila.

Povodeň postihla v Plzeňském kraji 107 z celkem 500 obcí. Obce zatím žádají jen stotisícové částky na odstraňování povodňových škod. Kraj už nyní vyčlenil prvních pět milionů korun a další finance by měl poskytnout stát. Obce by měly nahlásit své požadavky do 10. června, aby kraj mohl ještě požádat ministerstvo financí o další prostředky. Mimořádné zastupitelstvo kraje pak bude 17. června rozhodovat o rozdělení financí na odstranění škod.

Fotogalerie

Hejtman Michal Hašek navštívil v doprovodu kolegy hejtmana Milana Chovance zatopenou městskou část Roudná v Plzni | Autor: Jindra Radová - KÚPK
Hejtmani navštívili také Švihov, kde si ověřili funkčnost protipovodňových opatření | Autor: Jindra Radová - KÚPK
Tréninkový fotbalový stadion FC Viktoria Plzeň v Luční ulici v Plzni se změnil v plavecký bazén | Autor: Jindra Radová - KÚPK