Jsme televize vašeho kraje

Občané z Tachovska bojují peticí za obnovení lůžkové péče v nemocnici v Plané

Planá, publikováno 15.06.2013, autor: Richard Beneš

Nemocnice - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Petici za obnovení akutní lůžkové péče v nemocnici v Plané na Tachovsku již podepsalo během měsíce a půl více jak 6000 obyvatel z dvacítky obcí tachovského regionu. Občané z Tachovska se nehodlají smířit s tím, že od roku 2002 jsou jedním ze dvou regionů v rámci celé České republiky, kde není nemocnice. Petiční archy s výzvou na obnovení oddělení chirurgie a interny odeslala starostka Plané Martina Němečková (ODS) nejen hejtmanovi Plzeňského kraje a ministrovi zdravotnictví, ale také šéfům VZP.

Členové petičního výboru si podle slov starostky Němečkové nedělají žádné velké iluze o tom, že by se začala na Tachovsku stavět nová nemocnice. Chtějí však vyvolat diskusi na téma rozšíření zdravotní péče na Tachovsku. Signatáři by také chtěli vědět, kdo rozhoduje o síti státních zdravotnických zařízení.

Ještě před sepsáním petice jednala starostka o situaci v oblasti zdravotnictví s premiérem Petrem Nečasem, který ji vyzval, aby jen o všem písemně informovala. Žádná odezva od premiéra však nepřišla. Dostupnou zdravotní péči na Tachovsku komplikuje ještě nejistá situace v nemocnici v Mariánských Lázních, kde se uvažovalo o skončení akutní lůžkové péče. Alespoň prozatím tam zůstala interna a chirurgická ambulance. Právě do této nemocnice nejčastěji mířili pacienti z Tachovska. Jinak využívají služby nemocnice ve Stodu na jižním Plzeňsku a nemocnic v Plzni.  

V objektu bývalé nemocnice v Plané sídlí již tři roky firma Swiss Med Clinic, která tam provozuje finančně zajímavější jednodenní a plastickou chirurgii, dále pak ordinace ORL, urologie a mikrooční chirurgie. V nabídce zařízení ovšem stále chybí akutní lůžková péče, po které lidé nejvíce volají. Těžko však někdo bude nutit k tomu, aby nestátní zdravotnické zařízení dotovalo chod interny a chirurgie. Prostředky k tomu by mohl poskytnout kraj nebo stát. 

Fotogalerie

Nemocnice - ilustrační foto | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz