Jsme televize vašeho kraje

Krajští zastupitelé odsouhlasili poskytnout sedm milionů korun na rychlou pomoc zaplaveným obcím

Plzeň, publikováno 17.06.2013, autor: Richard Beneš

Povodně v Plzeňském kraji - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Jednohlasně schválili zastupitelé Plzeňského kraje finanční pomoc pro obce zasažené nedávnými záplavami. Kraj poskytne obcím ze svého rozpočtu sedm milionů korun, aby se tak pokryly prvotní náklady na záchranné a likvidační práce v době nouzového stavu. V regionu záplavy postihly 160 z 500 obcí. Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že 76 starostů obcí a měst již požádalo hejtmanství o 8,9 milionu korun.

„Původně jsme na povodňové škody měli z vlastních zdrojů pět milionů korun, dál jsme našli v rezervě další dva miliony korun. Jedná se o první rychlou pomoc z prostředků kraje,“ uvedl hejtman Chovanec. Rada Plzeňského kraje zároveň schválila podání souhrnné žádosti Ministerstvu financí ČR o poskytnutí 10 milionů korun určených na odstranění následků povodní, zejména na úhradu prvotních nezbytných nákladů na záchranné a likvidační práce. Pokud kraj tyto státní peníze dostane, doplatí hejtmanství i požadavky obcím, na které se nedostane ze zatím krajem uvolněných peněz.

Podle současných informací, které má kraj k dispozici, požaduje největší částku na odstranění prvotních škod v regionu Staňkov na Domažlicku, jde o částku ve výši 794 tisíc korun. Ve Staňkově měla povodeň způsobit největší škody ze všech obcí a měst v regionu. Zjištěné škody ve Staňkově se pohybují kolem částky 11 milionů korun.

Největší škodu na krajském majetku způsobila voda v Rejštejně na Sušicku, kde došlo k posunutí svahu a poškození krajské komunikace. Škoda se tam předběžně odhaduje na 20 milionů korun, ale komunikace zůstala přes tuto událost průjezdná. 

Fotogalerie

Povodně v Plzeňském kraji - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš