Jsme televize vašeho kraje

Kalousek: Pokud koalice nezíská většinu ve Sněmovně, budou předčasné volby

Plzeň, publikováno 17.06.2013, autor: Richard Beneš

Miroslav Kalousek | Autor: TOP 09

Jen pár minut poté, co premiér Petr Nečas předal demisi do rukou prezidenta Miloše Zemana, měl reportér serveru Regionpodlupou.cz možnost hovořit v Plzni s Miroslavem Kalouskem (TOP 09), nyní již ministrem financí v demisi. Zajímalo nás, co hodlá TOP 09, jako jeden z pilířů vládní koalice, podnikat v nejbližších hodinách.

„My jsme si řekli, že pro nás jsou klíčové dvě věci. A to získat většinovou podporu v Poslanecké sněmovně a shodnout se na vhodném jménu nástupce premiéra Petra Nečase, kdy respektujeme, že bude z ODS. To ale neznamená, že to může být kdokoliv. Musíme se shodnout na jednom jménu. Prosím o prominutí, ale dopředu nebudu komentovat žádné jméno a to ani vylučovací metodou,“ konstatoval Kalousek.

„Budeme-li mít většinu ve Sněmovně, tak jsme přesvědčen o tom, že pan prezident bude respektovat většinovou vůli Sněmovny. Ty okamžiky, kdy bude jednat s jednotlivými předsedy stran, jsou klíčové. Nebudeme-li mít tu většinu, což se také může stát, tak jsme všechny tři koaliční strany zajedno, že nejlepší postup je dohoda o předčasných volbách. Myslím, že zkušeností s úřednickými vládami bylo už dost na to, abychom věděli, že nemohou České republice nic dobrého přinést, problémy pouze odkládají, nikoliv řeší,“ uvedl Miroslav Kalousek.  

Fotogalerie

Miroslav Kalousek | Autor: TOP 09