Jsme televize vašeho kraje

Etický kodex považují mnozí opoziční zastupitelé za nesmysl, ale hlasováním prošel

Plzeň, publikováno 18.06.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Bouřlivá rozprava předcházela na krajském zastupitelstvu hlasování o přijetí etického kodexu pro zastupitele, který předložila vládnoucí koalice ČSSD a KSČM. Největší výhrady k etickému kodexu měli opoziční zastupitelé z ODS, kteří jej podrobili kritice. Nakonec pro kodex v jeho přísnější variantě hlasovalo 31 z celkového počtu 32 přítomných zastupitelů. Kodex je účinný od 1. Července, ale jeho dodržování nelze nijak právně vymáhat. Jednou ročně jej bude prověřovat kontrolní výbor zastupitelstva. Kodex je dobrovolně přijímaná norma a je závazný jen pro ty zastupitele, kteří pro něj hlasovali, případně se k němu dodatečně přihlásí.

Zastupitelé schválili etický kodex ve variantě, která stanoví naprosto každému zastupiteli povinnost odevzdávat řediteli KÚPK každoročně, po dobu výkonu veřejné funkce majetkové přiznání, a to vždy do 30. 6. za předešlý kalendářní rok. Tato varianta byla odhlasována bez odstavce 5, podle něhož mělo být daňové přiznání zveřejněno na webových stránkách Plzeňského kraje, což se zastupitelům nelíbilo. Zastupitelé se tak přiklonili k přísnější variantě kodexu, mírnější druhá verze stanovila podávání majetkového přiznání pouze uvolněným zastupitelům.

Etický kodex také stanoví, že zastupitelé budou vykonávat pouze jednu veřejnou funkci jako uvolněnou, za níž je poskytována odměna z veřejných prostředků. V případě výkonu více uvolněných funkcí musí zastupitel do tří měsíců tento stav odstranit. V praxi to znamená, že může vykonávat druhou funkci, ale musí se vzdát odměny. Nebo se musí vzdát funkce. Uvolněnou veřejnou funkcí se přitom rozumí veřejná funkce uvolněného člena orgánů PK, uvolněného člena orgánů zastupitelstva města či obce, poslance a senátora. Uvolněný zastupitel může sedět ve správní radě nebo v dozorčí radě, ale zadarmo.

„Já osobně jsem již loni odešel ze zastupitelstva města, protože jsem na to neměl čas. Nebráníme ale dělat takové věci jiným, pokud budou ovšem další funkci vykonávat zdarma,“ konstatoval hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

„Vyvolává v nás rozpaky přísný zákaz souběhu funkcí z toho důvodu, že může nastat situace, kdy kvalitní politik a kvalitní starosta současně může vykonávat funkci uvolněného radního a je schopen tuto funkci vykonávat ve veřejném zájmu a ku prospěchu občanů. Já si nemyslím, že to je něco nemorálního, pokud je to transparentní a veřejné. Toto ustanovení v nás vyvolává otazníky nad zachováním sociální demokracie, protože místní sociální demokraté říkají, že předseda Asociace krajů ČR a hejtman Michal Hašek se chová nemorálně v rozporu s etickým kodexem, protože je současně hejtmanem a poslancem. A musím konstatovat, že si rozhodně nemyslím, že by toho pro kraj Jihomoravský málo udělal. Takže otázka je, jestli je pro ten kraj přínosný, nebo zda je jeho kumulace funkcí nepřínosná. Považujeme chování sociálních demokratů v této oblasti za pokrytecké,“ řekl regionální šéf občanských demokratů Jiří Pospíšil s tím, že ODS má v v případě kodexu volné hlasování a on sám jej podpoří.

„Jsem přesvědčen o tom, že kodex může zavazovat jen ty, kteří o něm budou hlasovat. Kdo pro něj nebude, těžko mohu někomu přikazovat nějaké povinnosti na základě rozhodnutí zastupitelstva, když to nemá zákonnou oporu. Pro některé naše členy je problém, že i neuvolněný člen zastupitelstva by měl podávat majetkové přiznání. Varujeme před tím, že pro mnoho podnikatelů, lékařů nebo třeba právníků, kteří chtějí dělat politiku jen okrajově, ne jako hlavní profesi, může být toto problém a může to komplikovat získávání zajímavých osobností na kandidátku,“ uvedl Pospíšil.

„Pokud vykonávám veřejnou funkci a jsem placen z veřejných zdrojů, tak si musím vybrat jen jednu. Je třeba ukázat veřejnosti, jak to myslíme s tou transparentností. Všechny strany před volbami daly najevo, že etický kodex je potřeba,“ řekl zastupitel a poslanec Karel Šidlo (KSČM).  

„Já osobně pro kodex hlasovat budu, respektuji ho, ale chci odmítnout argumentaci, kterou používá ČSSD,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa (ODS). Výhrady ke kodexu měla i další opoziční zastupitelka Věra Rubáková (ODS). „Potřebuji já etický kodex k tomu, abych se slušně chovala? Když mě někdo volil, tak už mě asi musel znát a věděl, jestli se dobře chovám. Nevím, proč bych měla tohle přijímat. Já se k tomu nepřihlásím a nebudu to dodržovat. Etický kodex nepotřebuji a nepotřebuji nic zakrývat, jsou tady důležitější věci, než je nějaký etický kodex,“ sdělila ve velmi emotivním vystoupení zastupitelka Věra Rubáková.

Kodex se nelíbí ani domažlickému starostovi a zastupiteli Miroslavu Machovi (TOP 09 a Starostové). „Etický kodex je měkký a nic neřeší. Jsem pro takový kodex, který bude nastavovat pravidla, aby nebyly možné souběhy dvou nebo tří funkcí placených z veřejných zdrojů. Já mezi to beru všechno, ať už se jedná o ministra, starostu, člena dozorčí rady, který bere plat a je nominován z politické funkce," konstatoval Mach.

Fotogalerie

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš