Jsme televize vašeho kraje

Čtyři ředitelé škol zřizovaných krajem neobhájili v konkursech své posty

Plzeňský kraj, publikováno 06.06.2012, autor: Richard Beneš

Konkursy na ředitele škol probíhaly v sídle Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš

K samotnému závěru se již chýlí konkursy na ředitele středních, uměleckých a speciálních škol, které vypsal Plzeňský kraj pro školy, jež zřizuje. Dokončit již zbývá jen čtyři poslední konkursy. Do nich se měli podle novely školského zákona přihlásit stávající ředitelé, kteří vykonávají svoji funkci déle než šest let. V čele 15 školských zařízení se objeví noví ředitelé, informoval Regionpodlupou.cz náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček (ČSSD), který se zabývá oblastí školství, sportu a ekonomiky.

„Série 64 konkursů by se měla uzavřít do 20. června a na jednání krajské rady 25. června by měli být ředitelé schváleni do svých funkcí. Školy by měly mít jistotu v tom, kdo je povede po prázdninách.  Ve dvoukolových konkursech až doposud neuspěli jen čtyři přihlášení ředitelé, jedenáct ze stávajících ředitelů se do konkursu nepřihlásilo z důvodu odchodu do důchodu. Z konkursů tak vzešli noví ředitelé. Jeden konkurs jsme zrušili z důvodu sloučení jedné školy s další školou,“ informoval náměstek hejtmana, který si pochvaloval kvalitu stávajících ředitelů.

Rada kraje dala plně důvěru konkurzním komisím, vždy potvrdila toho účastníka konkursu, který skončil na prvním místě, i když měla právo zvolit další v pořadí. Nově jmenovaní ředitelé dostali smlouvy na šest let. Kraj zřizuje 90 škol a školských zařízení. Zbylé konkurzy budou následovat v letech 2013 a 2014.

Zatímco Plzeňský kraj se rozhodl po změně školského zákona vyhlásit výběrová řízení plošně ve všech svých školských zařízeních, řada radnic v regionu ovšem s konkursy nepočítá. Patří mezi ně i plzeňský magistrát. Představitelé některých samospráv se ovšem domnívají, že výklad zákona není jednoznačný a není proto jiná možnost, než vyhlásit konkursy. „Aby od 1. srpna 2012 měla všechna rozhodování ředitelů škol a školských zařízení právní platnost, přikročil Plzeňský kraj k realizaci konkurzních řízení,“ komentovala situaci mluvčí kraje Petra Jarošová.

Ani na kraji ovšem zdaleka nepanoval jednoznačný názor na konkursy, sociální demokracie ve vedení kraje konkursy obhajovalo, opoziční zastupitelé z ODS je považovali za zbytečný a administrativně náročný krok. Primátor Plzně a krajský zastupitel Martin Baxa (ODS), který je povoláním učitel, doslova uvedl, že se jedná o projev neúcty vůči ředitelům škol. „Ministerstvo školství jasně řeklo, že zřizovatel může, ale nemusí výběrová řízení vypsat. Tam, kde konkurz neproběhne, bude ředitelům smlouva změněna na dobu určitou,“ uvedl k výkladu zákona primátor Baxa.

Podle novely školského zákona už nebudou ředitelé škol jmenováni na dobu neurčitou, ale jen na šest let. Hejtmanství na základě této novely soudí, že musí výběrové řízení absolvovat i ředitelé, kteří jsou ve funkci už déle než šest.      

„Ředitelé škol byli rychlým vyhlášením konkursů překvapeni, nicméně nakonec to vzali jako zhodnocení jejich předchozího období a nastartovalo to nové motivace a plány. Díky konkurzům tak nelze právně napadnout úkony po 1. srpnu, protože ředitelům končila funkce 31. července,“ uvedl Struček. Podle jeho slov novelu zákona poněkud znehodnotil dopis ministerstva školství, ve kterém stálo, že konkurzy nebylo třeba vyhlašovat a že zřizovatel mohl automaticky prodloužit funkční období o šest let. „Podle našich i nezávislých právníků se ale konkursy konat musely," dodal náměstek hejtmana Jiří Struček. 

Fotogalerie

Konkursy na ředitele škol probíhaly v sídle Plzeňského kraje | Autor: Richard Beneš