Jsme televize vašeho kraje

Zelení zahájili sběr podpisů pro zákaz hazardu, nevylučují ani referendum

Plzeň, publikováno 19.06.2013, autor: Richard Beneš

Herny minimálně z centra Plzně hned tak nezmizí - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Novou páku na vedení města Plzně nasazuje Strana zelených, která vyráží do boje s hazardem a hodlá dosáhnout likvidace heren. Strana zelených ve středu zahájila kampaň za přijetí vyhlášky, která by na celém území města Plzně zakázala výherní hrací automaty a videoloterijní terminály. Zelení zahájili sběr podpisů pod petici, ve které požadují přijetí této vyhlášky s nulovou tolerancí hazardu na celém území města. Zelení nevyloučili do budoucna ani možnost uspořádání místního referenda, ve kterém by pak lidé rozhodovali o budoucnosti hazardu ve městě.

„I přesto, že se některé městské části pokusily o snížení počtu heren, stále v Plzni zůstávají tisíce automatů a město se tak postupně dostává na první místa v ČR v počtu automatů na obyvatele. Podle nejaktuálnějších čísel, která pocházejí z dubna, by mělo být v Plzni 2033 automatů,“ uvedl předseda Strany zelených v Plzni Martin Marek. Podle jeho slov Plzeň jako jedno z mála měst nezareagovalo na dubnové rozhodnutí Ústavního soudu, který potvrdil, že má každá obec právo hazard na svém území zakázat a to včetně videoloterijních terminálů povolovaných Ministerstvem financí.

„Požadujeme, aby zastupitelé zakázali hazard na celém území města a proto předkládáme návrh vyhlášky, která hazard zakazuje v celém městě. Že to není pouze náš názor, ale že hazard vnímá velká část Plzeňanů, bude i zastupitelům města jasnější s přibývajícími podpisy pod petici. Pokud ani to nebude stačit, jsme připraveni si o regulaci hazardu v Plzni říci hlasitěji,“ uvedl Martin Marek s tím, že celá záležitost může dospět až k místnímu referendu.

Příjem města z hazardu činil v loňském roce 73,5 milionu korun, což znamená, že gambleři naházeli do automatů 1,47 miliardy korun. „Řešením není částečné omezení heren, které se podařilo na některých plzeňských obvodech. Plzeň není tak velká, aby závislí hráči nepřejeli o několik zastávek tramvají dál do jiného městského obvodu, kde jsou herny povolené. Navíc rozhodování zastupitelů o tom, která herna zůstane a která bude uzavřena, vytváří obrovské korupční prostředí,“ dodal Martin Marek.

Vyhlášku o hazardu přijala Plzeň loni a jsou v ní přesně vyjmenovány domy, místa a čas, v nichž mohou herny a loterie od roku 2015 být. Původní vyhláška měla regulovat počet heren ze zhruba tří stovek na osm desítek. Hazardu se původně zcela zřekly některé obvody, například Slovany a Lochotín. V průběhu loňského roku však zastupitelé na Lochotíně změnili názor, koncem loňského roku vyhlášku změnili a přidali do ní čtyři desítky míst v této městské části. Od roku 2015 má být zcela bez hazardu především velký obvod Slovany.

„V Plzni je nyní asi 300 heren, 119 je jich ve vyhlášce, 180 zbývajících půjde pryč. Neumím v současné době říci, kdy to bude. Na těch 180 máme páku, ty chceme zrušit. Bude se měnit vyhláška, jednotlivé obvody se k tomu nyní musí vyjádřit. Cílem je tedy zrušit ty herny, které nejsou ve vyhlášce. Škrtli jsme jich asi 65 procent. Předpokládáme, že obvody to budou chtít nechat zrušení heren projít zastupitelstvem, tak to asi bude trvat déle. Zřejmě v září budeme na zastupitelstvu schvalovat novou vyhlášku,“ konstatoval radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS).

Téma hazardu hodlá ve čtvrtek na jednání zastupitelstva otevřít i opoziční strana TOP 09. „Znovu není připravena nová vyhláška, která by změnila termín regulace hazardu ve městě. Čím déle zastupitelstvo o tom rozhodne, tím déle se samozřejmě začne tato regulace uplatňovat. Kýžený efekt, který umožnilo rozhodnutí Ústavního soudu, tedy právo každé obce na úplný zákaz hazardu, nová vyhláška stejně nepřinese. Je zbytečné mít za této situace radního pro bezpečnost,“ konstatoval opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). Podle jeho slov nehrozí v případě úplného zákazu heren ve městě vznik černých heren fungujících jako kluby. „Tuto záležitost už umí policie odstíhat, není to navíc tak jednoduché, zřídit si někde černou hernu, aby si toho nikdo nevšimnul. A černé herny mají navíc jednu zásadní nevýhodu, nevyperou se v nich žádné špinavé peníze,“ dodal Michal Vozobule. 

Fotogalerie

Herny minimálně z centra Plzně hned tak nezmizí - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš