Jsme televize vašeho kraje

Akreditační komise vzala na milost plzeňská práva a udělila jim akreditaci na čtyři roky

Praha, Plzeň, publikováno 19.06.2013, autor: Richard Beneš

Aktuální vývoj v kauze plzeňské právnické fakulty nasvědčuje tomu, že škola v Plzni zůstane | Autor: Richard Beneš

Akreditační komise MŠMT projednala ve středu žádost Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni a doporučila ministerstvu školství udělit akreditaci magisterskému studijnímu programu na dobu čtyř let do roku 2017, s možností přijímat nové studenty do 1. ročníku magisterského studia. Během měsíce by měla fakulta získat potvrzení akreditace od Ministerstva školství. Po rozhodnutí ministerstva může fakulta vyhlásit přijímací řízení. Nových 200 až 250 studentů prvního ročníku by mělo stihnout standardní zahájení akademického roku.

„Jsem za rozhodnutí akreditační komise velmi ráda. Fakulta se posunula o velký kus dopředu a akreditační komise nyní tento pozitivní vývoj potvrdila. Pro fakultu se tak otevírá nová šance a já pevně doufám, že ji uchopí a rozvine ve svůj prospěch, jako rovnocenný 
partner ostatních součástí univerzity,“ uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

„Přestože se fakulta intenzivně začleňuje do života univerzity, nemůžeme očekávat, že její vývoj bude probíhat ve skocích, ale spíše po malých krůčkách. Problémy, které se zde před několika lety objevily, pomohly univerzitě nastavit vnitřní parametry tak, aby se už nikdy neopakovaly,“ připomněla Mauritzová některé transparentní kroky, s nimiž ZČU pravidelně přichází. V poslední době to bylo například doplnění a zveřejnění archivu závěrečných prací nebo přijetí nového Studijního a zkušebního řádu. V prosinci 2012 udělila Evropská komise Západočeské univerzitě certifikát ECTS Label, potvrzující, že její studijní prostředí odpovídá evropským standardům.

Plzeňská právnická fakulta se v roce 2009 stala dějištěm nechvalně proslulého skandálu s rychlostudenty a plagiátory. Od té doby se škola pohybovala na hranici zrušení a stále nebylo jasné, zda se ji podaří udržet při životě.   

Fotogalerie

Aktuální vývoj v kauze plzeňské právnické fakulty nasvědčuje tomu, že škola v Plzni zůstane | Autor: Richard Beneš