Jsme televize vašeho kraje

Plzeňská teplárenská loni vydělala 372 milionů korun, teplo chce od ledna zdražit jen o inflaci

Plzeň, publikováno 21.06.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňská teplárenská - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Čistý zisk ve výši 372 milionů korun vykázala za loňský rok společnost Plzeňská teplárenská, která je nejúspěšnější firmou stoprocentně vlastněnou městem Plzeň. Hrubý zisk největšího producenta tepla v kraji činil 460 milionů, což je o deset procent více, než v předchozím roce. Město Plzeň, které je jediným akcionářem společnosti by mělo získat po zdanění dividendu do svého rozpočtu ve výši 150 milionů korun, stejně jako loni. O vyplacení dividendy bude příští týden rozhodovat valná hromada teplárenské společnosti, informoval její generální ředitel Tomáš Drápela s tím, že předpokládá schválení.

„Pokud by teplárna letos nezdražila teplo, klesl by nám zisk o zhruba 100 milionů korun. Důvodem jsou trvale klesající ceny za prodej elektřiny, kterou teplárna produkuje. Zatímco loni jsme prodávali silovou elektřinu v průměru za 56 eur/MWh, letos to bylo za 46 eur. Pro příští rok je cena na burze 37 eur, což by znamenalo propad zisku o 100 milionů korun. Ceny silové elektřiny na další rok budou řešit na podzim, ale není důvod, že by nějak výrazně vzrostly oproti současným cenám,“ vysvětlil Drápela.

Pokud by mě město požadovalo i pro příští rok vyplácení stejné dividendy jako letos, musela by teplárna od ledna opět výrazně zdražit teplo. „Budeme navrhovat představenstvu, aby se po letošním patnáctiprocentním zvýšení cen zdražilo teplo jen o inflaci, což by představovalo zdražení zhruba o tři procenta,“ konstatoval Drápela. Zhruba 300 milionů korun z loňského zisku investovala teplárna do rozvoje sítí a do úpravy kotlů, aby se snižoval obsah emisí.

Teplárenská společnost nyní čeká na stavební povolení na spalovnu odpadů u Chotíkova, které by mělo být podle slov Drápely vystaveno každým dnem. Do technické přípravy a dokumentace spalovny už teplárna investovala 70 milionů korun a dalších 30 milionů stála medializace, prezentace a právní služby.   

Fotogalerie

Plzeňská teplárenská - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš