Jsme televize vašeho kraje

Centrální plzeňský obvod zpřístupnil podklady pro jednání zastupitelstva a usnesení, některé ale zůstávají neveřejné

Plzeň, publikováno 25.06.2013, autor: Richard Beneš

V sekci podklady lze najít materiály, které se budou projednávat na jednotlivých zastupitelstvech | Autor: www.plzen.eu

Konečně i podklady pro jednání zastupitelstva z třetího městského plzeňského obvodu jsou k dispozici občanům na webu města. Stalo se tak na návrh TOP 09, která loni v listopadu požádala vedení radnice centrálního plzeňského obvodu, aby podklady pro zastupitele zpřístupnilo veřejnosti. I přesto jsou však stále některé materiály označeny jako neveřejné.

Zatímco ostatní velké obvody a Zastupitelstvo města Plzně mají dlouhodobě podklady pro svá jednání veřejně přístupné bez autorizace na adrese https://usneseni.plzen.eu, podklady pro jednání Zastupitelstva městského obvodu Plzeň 3 byly ještě donedávna určeny pouze pro zastupitele a navíc po autorizaci pomocí sms.  TOP 09 proto v listopadu 2012 navrhla radě obvodu, aby tuto situaci změnila. „Naším návrhem se zabývalo vedení obvodu a předložilo na dubnové zastupitelstvo materiál, ve kterém se mění jednací řád tak, že podklady budou přístupné veřejnosti. Podařilo se nám ještě více úřad otevřít a zpřístupnit občanům našeho obvodu i novinářům. I z opozice se tak snažíme naplnit to, co jsme občanům našeho obvodu slíbili,“ říká Radoslav Škarda, předseda Kontrolního výboru.  

I přesto, že jsou již díky TOP 09 podklady veřejnosti přístupné na webu městského obvodu, zůstávají i tak některé z nich paradoxně označeny jako „neveřejné“. Jedná se přitom o body, ve kterých obvodní zastupitelstvo rozhoduje o dotacích na kulturu nebo pro neziskový sektor.

„Vzhledem k tomu, že jedna polovina komisí a výborů návrhy na poskytnutí dotací zveřejnila a druhá nikoliv, měl by být postup úřadu sjednocen a to tak, že budou všechny materiály veřejně dostupné. Přitom právě kulturní výbor doporučuje projekty za více než dva miliony korun,“ uvedla Eva Šafránková, zastupitelka TOP 09 a členka kulturního výboru ZMO Plzeň 3.

„Jedno usnesení bylo veřejné a druhé neveřejné, obojí se týkalo dotací. Tam došlo spíše k nějakému technickému omylu, než k úmyslu," uvedl na jednání zastupitelstva k námitkám opozice starosta obvodu Jiří Strobach (ODS). 

Fotogalerie

V sekci podklady lze najít materiály, které se budou projednávat na jednotlivých zastupitelstvech | Autor: www.plzen.eu