Jsme televize vašeho kraje

Město uvolní půl milionu korun na další právní posudek v kauze OC Corso

Plzeň, publikováno 25.06.2013, autor: Richard Beneš

Nejdražší parcelu v centru města si jeho vlastníci cení na 1,4 miliardy korun | Autor: Richard Beneš

Další kolo jednání se zástupci společnosti Amádeus na téma co dál s pozemky po zbouraném DK Inwest, absolvoval ekonomický náměstek primátora Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD). Zatím jediným hmatatelným výsledkem poslední schůzky je, že Amádeus nechce přistoupit na nabídku města o prodeji pozemků za cenu běžnou v čase a v místě.

„Naposledy jsme se setkali se zástupci Amádea 13. června, kdy jsme vyměnili postoje, kde se vidí oni a kde my. Byl jsem pověřen zastupitelstvem, že mám předložit nabídku na odkup pozemků za cenu odhadní. Od doby, kdy se mluví o referendu, hovoříme o tom, že náš kvalifikovaný odhad ceny za pozemky je 270 milionů korun. Šéf společnosti Amádeus Václav Klán mi sdělil, že jejich představa prodejní ceny za pozemky je vyšší. Pravděpodobně bychom se tedy na prodeji nedohodli,“ uvedl Zrzavecký. Společnost Amádeus si totiž pozemky cení na 1,4 miliardy korun.

„Zástupci Amádea předali městu dokument, podle kterého se právně domnívají, že nájemní smlouva na pozemky ve vlastnictví města, které by měly být podle původního projektu zastavěny tím objektem, a která by měla končit 30. června, zůstává platná. Oni říkají, že si myslí, že z jejich pohledu ta smlouva nekončí a je platná dál. Protože my jsme zmařili jejich záměr uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí kupní, tak aby ty pozemky mohli získat do vlastnictví. Reagujeme dopisem, kde říkáme, že si trváme na svém. Jsme přesvědčeni, že smlouva 30. 6. 2013 končí,“ konstatoval náměstek Zrzavecký.

Náměstek primátora dále uvedl, že se podařilo najít způsob, jak uvolnit 500 tisíc korun na další právní poradenství v kauze OC Corso Americká. „Budeme zadávat další právní posudek advokátní kanceláři Kocián, Šolc a Balaštík, aby pak zastupitelé měli co nejvíce podkladů právního charakteru pro to rozhodnout se o dalších postupech,“ dodal Zrzavecký.

Především opoziční zastupitelé na minulých jednáních zastupitelstva vyjádřili nespokojenost s již dříve vypracovaným posudkem a doporučením právní kanceláře Mareš Partners, jak by město mělo v kauze dále postupovat a jaké má šance v případném soudním sporu s firmou Amádeus. Vzhledem k tomu, že podobný právní spor, se údajně v ČR neřešil a není jasná právní ochrana zastupitelů při rozhodování o krocích po referendu, volali zastupitelé opět po alternativním právním posudku. Za první posudek už město vyplatilo kanceláři Mareš Partners částku 600 tisíc korun.

Podle Zrzaveckého odpověděla kancelář Mareš zastupitelům velmi dobře. „Právníci řekli, že víc než zákon o místním referendu je zákon o obcích, tedy chovat se jako řádný hospodář. Těžko bychom vysvětlovali, že platíme 1,4 miliardy korun za pozemek,“ konstatoval Zrzavecký.     

„Předpokládám, že se z nového posudku od kanceláře Kocián, Šolc a Balaštík dozvíme minimálně to stejné, jako z posudku od Mareš Partners. Jsme šest měsíců po výsledku referenda, ve kterém občané odmítli stavbu OC Corso Americká. A za další dva měsíce dostaneme do ruky jen další právní rozbor, ze kterého se dozvíme, že nemáme kupovat ad Amádea pozemek za 1,4 miliardy korun,“ uvedl opoziční zastupitel Petr Suchý (TOP 09). 

Fotogalerie

Nejdražší parcelu v centru města si jeho vlastníci cení na 1,4 miliardy korun | Autor: Richard Beneš